[caption id="attachment_6294" align="alignnone" width="1024"] Wallenbergare med extra gott potatismos och rårörda lingon.[/caption] Klassiska Wallenbergare med ett extra gott potatismos, rårörda lingon och ärter är en härlig helgmiddag, tycker jag. Det här recepten blev ett av de tio populäraste på SVT under förra året. Kanske för att många trodde att det var svårt att laga Wallenbergare, men sedan såg hur enkelt det var när jag gjorde det i rutan. Bara 3 ingredienser Wallenbergare tror jag att många äter på krogen, men kanske inte lagar hemma. Kanske för att man tror att det är svårt att laga Wallenbergare men det är det inte. Bara 3 ingredienser förutom salt och peppar. När jag ska ha många gäster tycker jag det här är så enkelt att göra. För allt kan förberedas. Wallenbergarna steker jag i förväg och bara värmer på inför serveringen. Extra gott potatismos Till Wallenbergarna serverar jag ett gott potatismos precis som min mamma lärt mig. Det är att långsamt fräsa finhackad gul lök i smör, tills den blir riktigt mjuk utan att ta färg. Sedan värmer jag mjölken i det och tillsätter till den mosade och kokta potatisen. Testa får ni se löken lyfter moset till nya höjder. Rårörda lingon och ärter hör också till. Många serverar skirat smör till men jag avstår alltid från det. Det blir så saftigt, gott och tillräckligt fett utan extra smör, tycker jag. Om du i stället för mos serverar kokt potatis så kan en liten skvätt smör vara gott till. Önskar er alla en trevlig helg! Wallenbergare En riktig klassiker som är så enkel att göra hemma. 4–6 portioner Tid: 40 minuter 500 g kalvfärs 1 ½ tsk salt ½ tsk nymald svartpeppar + lite vitpeppar 3 dl vispgrädde 5 äggulor Ev ströbröd smör till stekning Tillbehör Små fina ärter Rårörda lingon, se recept Potatismos med twist, se recept Gör så här 1. Se till att alla ingredienser är riktigt kalla. Rör färsen med salt och peppar. Tillsätt grädden lite i taget och sedan äggulorna. Ställ färsen kallt medan du förbereder tillbehören. 2. Forma ca 10 biffar med blöta händer och vänd dem eventuellt i ströbröd. 3. Hetta upp smöret och stek biffarna på ganska låg värme några minuter på varje sida. Potatismos med twist Löken ska fräsa länge i smöret tills den är riktigt mjuk och den ger fantastiskt god smak till moset 6 portioner 35 minuter 1,2 kg mjölig potatis 1 gul lök eller 2 schalottenlökar 50 smör 2 ½–3 dl mjölk Salt Nymald peppar Ev några riv av muskotnöt Gör så här 1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. 2. Finhacka löken och fräs den riktigt mjuk i smöret utan att den tar färg, ca 20 minuter. 3. Tillsätt sedan mjölken och låt den bli mjuk. 4. Stöt sönder potatisen med potatisstöt eller med elvisp. Späd med smöret med löken och mjölken. Smaka av med salt och peppar och några riv av muskotnöt. Rårörda lingon Det är enkelt att göra egna rårörda lingon. 4–6 portioner Tid: 10 minuter 250 g lingon Ca ¾ dl strösocker Gör så här Stöt sönder de tinade lingonen med en potatisstöt tillsammans med sockret. Stöt och rör tills sockret löst sig. Smaka av så att du tycker att sötman är lagom.