[caption id="attachment_10252" align="alignnone" width="700"] Örtfyllda portionsbröd. Foto: Maud Onnermark[/caption] Goda bröd till soppa Blir du sugen på att göra soppa så här i vintervädret, då kanske du också blir sugen på att baka några goda vitlöks- och örtfyllda portionsbröd, som är supergoda till soppa. Satsen är inte så stor så det går lätt att arbeta degen för hand. De är goda att äta nygräddade men fungerar också bra att frysa. Perfekta även som utflyktsbröd för inuti brödet har jag olivolja, vitlök och hackad basilika eller torkad timjan. Du kan givetvis variera med andra örter eller bara ta vitlöksolja, det är också gott. Längst ner i inlägget hittar du länk till ett annat gott brytbröd som är fyllt och gott till soppa. Det bakar jag i stekpanna, men det går ju också att baka det i form eller stor form. Portionsbröd med vitlök och örter 12 portionsbröd Tid: ½ timme + jäsning 1½ timme ¼ paket jäst 3 dl vatten, 300 g 2 msk olivolja 1 dl havregryn, 45 g 1½ tsk salt 7 dl vetemjöl, 420 g Fyllning ½ kruka färsk basilika eller 2 tsk torkad timjan 2 msk olivolja 2 krm salt 1 pressad vitlöksklyfta Gör så här 1. Smula jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37°, fingervarmt. Häll det över jästen och rör tills jästen löst sig. 2. Tillsätt olivolja, havregryn, salt och vetemjölet, men spara ½ dl till utbakning. Arbeta väl till en deg. Strö över mjöl och täck med plast. Låt jäsa i rumstemperatur 1 timme. 3. Fyllning: Mixa basilikabladen med olivolja eller blanda timjan och olja. Tillsätt salt och pressad vitlök. 4. Ta upp degen på mjölat bord. Kavla ut till en rektangel ca 30x40 cm. Pensla på örtoljan. Vik degen dubbelt från långsidan. Skär 12 remsor, vik dem dubbelt och vrid dem till spiraler och böj ihop dem till en "hästsko" eller ring. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250°. 5. Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk temperaturen till 225°, grädda 12–15 minuter. Bröden kan med fördel frysas. Här hittar du ett annat lättbakat bröd som också är fyllt och gott till soppa.