[caption id="attachment_9404" align="alignnone" width="1024"] Viltfärsbiffar med svartkål och äpple samt potatisstomp.[/caption] Helgmeny Viltfärsbiffar med grönpepparsås, potatisstomp, svartkålsfräs med äpple * Ugnsbakade äpplen med kanel och kokostäcke På lördag är det Allhelgonadagen och vi är mitt i viltsäsongen därför blir det en viltmeny till helgen. Det var den här menyn jag lagade i Go'kväll i går, om ni missade programmet kan ni alltid se det på SVT play. Jag kan säga att allt blev väldigt uppskattadt av provsmakarna. Det är alltid lika roligt när det blir succé bland provsmakarna. Det är fler än vi i programmet som kommer och smakar när kamerorna släckts. Det här är inga konstigheter, kött. sås och potatis samt enklaste enklaste äppeldesserten, men med en liten twist. Magert och smakrikt I min butik fanns det färskt viltkött av rådjur, hjort, älg och hjort förra veckan. Men ofta hittar man viltet i en speciell frysdisk. Många av er har kanske tillgång till eget eller känner jägare och då är det lättare med viltköttet. Allt viltkött är smakrikt och magert och därför har jag även grädde i ströbrödsblandningen. Hoppa inte över ströbrödsblandningen, det är det som gör biffarna så fluffiga och goda. Om man enbart tar köttfärsen blir det hårda biffar. Grönpeppar – omogen peppar Till biffarna göra jag en god grönpepparsås. Grönpeppar är omogen peppar, men kommer från samma planta som vit- och svartpeppar. Jag föredrar den torkade grönpepparen, jag tycker det blir godare. Men det finns även grönpeppar inlagd i ättika och vinäger. I såsen har jag även japansk soja och rött vin. Den äkta japanska sojan har umamiliknande smakämnen och det blir en fantastikt god sås. Du behöver inget salt i såsen, sojan ger tillräcklig sälta. Men se bara till att du får äkat japansk soja och ingen fuskvariant. Japansk soja görs av sojabönor, vete, salt och vatten som fermenteras och lagras i många månader och utvecklar fina aromämnen och umami den femte grundsmaken som framhäver andra råvaror. Viltfärsbiffar med grönpepparsås, potatisstomp och svartkål 4 portioner 500 g älgfärs eller annan viltfärs ½ dl ströbröd 1 dl vispgrädde ½ dl vatten 1 tsk salt ½ tsk nymald svartpeppar 1 msk japansk soja 1 ägg 1 liten gul lök, finriven 8 finstötta enbär smör till stekning Sås ca 2 dl vatten 2 dl rött vin 4 msk japansk soja 1 msk torkade grönpepparkorn 2 dl vispgrädde ev 1–2 tsk majsstärkelse 1 dl lingon Kål- och äppelfräs Ca 300 g svartkål olivolja till stekning 2 äpplen salt och nymald svartpeppar Potatisstomp 900 g mjölig potatis 1 liten purjolök,c a100 g 2 msk smör salt och nymald peppar Gör så här 1. Potatisstomp: Skala och koka potatisen i saltat vatten. Finstrimla purjolöken och fräs den mjuk i smöret. Häll av vattnet och stöt sönder potatisen med potatisstöt eller elvispar. Blanda ner purjolökssmöret och smaka av med salt och peppar. 2. Biffar: Vispa ner ströbrödet i grädden och vattnet i en bunke. Tillsätt salt, peppar, soja, ägg, finriven lök (ca 3 msk) och finstötta enbär. Låt svälla 10 minuter. Blanda ner färsen och arbeta samman till färsen håller ihop. 3. Forma ca 16 små biffar med vattensköljda händer, lägg dem på vattensköljd skärbräda allt eftersom. Stek dem sedan i omgångar i smör ca 3 minuter på var sida. Skölj och koka ur pannan mellan varje gång med cirka 1 dl vatten. Sila över vattnet i en kastrull. Lägg biffarna i en traktörpanna eller annan vid panna. 4. Grönpepparsås: Häll ner vin, soja och grönpepparkorn i kastrullen. Låt koka ganska häftigt utan lock ca 10 minuter. Tillsätt grädden och koka ytterligare utan lock ca 5 minuter. Red eventuellt av med lite majsstärkelse utrörd i vatten om du tycker att såsen är för tunn. Tillsätt lingonen. Smaka av, om det behövs mer sälta. [caption id="attachment_9406" align="alignnone" width="1024"] Ugnsbakat äpple med kanel och frasigt kokostäcke.[/caption] Ugnsbakade äppelhalvor med kanel och kokostäcke Äppelhalvor med kanel och ett frasigt kokostäcke. En riktigt lättlagad dessert som sköter sig själv i ugnen. Servera gärna med en klick vispgrädde eller vaniljglass. 4 små–medelstora äpplen 4 krm kanel Kokostäcke 25 g smör 4 msk strösocker 100 g kokosflingor 1 stort ägg Tillbehör vaniljglass elelr lättvispad grädde Gör så här 1. Sätt ugnen på 225°. 2. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen. Rör ner socker och kokosflingor och till sist ägget. Låt stå medan du förbereder resten. 3. Halvera äpplena och gröp bort kärnhuset med en tesked. Skär av tunt på den rundade sidan så att äppelhalvorna kan stå stadigt. Ställ dem med snittytan upp på ett ugnssäkert fat eller plåt med bakplåtspapper. 4. Strö över kanel på äppelhalvorna och fördela sedan kokossmeten över. 5. Grädda längst ner i ugnen 10–12 minuter tills kokostäcket fått fin färg. Servera äppelhalvorna med lättvispad vispgrädde eller vaniljglass. Här hittar du recept på andra saftiga älgfärsbiffar. Här kan du se programmet på SVTplay.