[caption id="attachment_4376" align="alignnone" width="1024"] Bimbimbap - koreansk natrionalrätt lagad med viltkött. Foto: Carin Pålsson[/caption] Vilken regnig dag vi har här i Stockholm. Jag tog en tidig morgonpromenad och var blöt in på kroppen efter det. Burr..Våren är på väg i södra Sverige, men inte här känns det som. I dag tipsar jag om en favoriträtt, bibimbap. Jag älskar den. Har ni testat Bibimbap? Det är en koreansk nationalrätt kan man nästan säga. Den består av ris och kött, kyckling eller tofu och olika marinerade grönsaker och som pricken över i en klick stark chilipasta. Det är lite som en poké bowl, för den serveras i skål som bottnas med ris och sedan olika högar av grönsakerna. Längst ner i inlägget hittar du recept på poké bowl med lax. Arirang - första koreanska restaurangen i Sverige Ett av mina allra första matreportage gjorde jag 1984 och det var på restaurang Arirang på Luntmakargatan i Stockholm. Det var min första kontakt med det koreanska kökets goda mat. Arirang var den första koreanska restaurangen i Sverige och idag är den populärare än någonsin. Tänk så fantastiskt och det är samma genuina koreanska recept som man lagar efter. Den drivs fortfarande av samma familj. Svenskt möter koreanskt Jag har här lagat bibimbap med viltskav och det blir så gott! Vilt är ett smakrikt kött och det är enkelt med skav. Ja, väldigt enkelt för det är ju färdigt att bara steka, man behöver inte skära och strimla. En rätt som passar perfekt som mysrätt med familjen eller som bjudrätt. Du kan förbereda alla grönsaker och köttet och sedan är det bara att koka ris och värma köttet inför serveringen. Lägg upp i portionsskålar eller låt var och en plocka ihop sin favoritskål med godsakerna. Men glöm inte att serverar go-chu-jangsåsen till. Go-chu-jangsås Det är en koreansk chilipasta som är fermenterad och har en kryddig och god fruktig smak av chili. Den är aromatisk med en inte alltför het smak. Den finns i butiker som säljer asiatisk mat och i välsorterade livsmedelsbutiker. Mycket god tycker jag. Vild Bibimbap Bibimbap är en koreansk rätt som jag har lagat med viltskav. Det blir extra enkelt. Självklart kan du ta annat tunt strimlat och mört kött eller kyckling. 6 portioner Tid: 1 timme ca 750 g fryst ren- eller älgskav neutral olja till stekning, t ex raps Marinad 5 msk koreansk eller japansk soja 1 msk strösocker 1 msk sesamolja 2 msk sesamfrön 1 tsk nymald svartpeppar 2 vitlöksklyftor, pressade 3 msk finriven ingefära 2 salladslökar, tunt skivade Marinerade böngroddar ca 200 g färska mungbönsgroddar 1 salladslök, tunt skivad ½ msk sesamolja 2 krm salt 1 msk sesamfrön, gärna rostade Marinerad gurka 1 stor gurka 1 tsk salt 1 salladslök, tunt skivad ½–1 tsk koreanskt chilpulver, kodjokaro eller annat chilipulver (mängd beroende på styrka) ½ msk ättiksprit, 12 % ½ msk strösocker Marinerad spenat 450 g fryst och tinad bladspenat 1 msk sesamolja ½ tsk salt Marinerade morötter 3 morötter ½ msk ättiksprit, 12 % ½ msk strösocker Övriga tillbehör 6 portioner ris, rundkornigt typ sushiris eller klibbigt matris 6 ägg Go-chu-jang chilisås sesamfrön, gärna rostade Gör så här 1. Bryn det frysta köttet i omgångar.Flytta över allteftersom till en gryta. Blanda marinaden och häll den över, låt sjuda några minuter utan lock, rör då och då. Ställ åt sidan. 2. Gurka: Skiva gurkan tunt. Lägg skivorna i en skål och salta. Låt stå minst ½ timme. Rör om då och då. Häll av vätskan och pressa gurkan i en sil så att du får bort vätskan. Blanda gurka, salladslök, chili, ättiksprit och socker. Låt stå minst 10 minuter och rör om någon gång under tiden. 3. Böngroddar: Blanda groddar, salladslök, sesamolja och salt. Låt stå en stund och strö över rostade sesamfrön vid serveringen. 4. Spenat: Krama ur den tinade spenaten väl i en sil och blanda med sesamolja och salt. 5. Morötter: Skala och grovriv eller finstrimla morötterna. Blanda dem med ättiksprit och socker. Låt stå en stund och rör om ett par gånger under tiden. 6. Koka riset enligt anvisning på förpackningen men utan salt, eftersom tillbehören är salta. 7. Värm upp köttet och stek äggen på en sida. 8. Servera ris och kött varma med tillbehören, samt nystekta ägg, Go-chu-jang chilsås och sesamfrön. Här hittar du recept på poké bowl med lax.