[caption id="attachment_2769" align="alignnone" width="700"] Västerbottenspaj med extra spröd och god botten.[/caption] Nu ska ni få recept på min goda västerbottenspaj som har en underbart spröd botten med en fin ton av kummin. Jag har i lite grovt mjöl i pajdegen och det gör den också extra god. Det börjar bli tid för vårfester och picknick och då passar det så bra med västerbottenspaj. Den är god att äta precis som den är med en sallad. Men dessutom passar den lika bra till skinka och korvar som till rökt eller gravad lax. Trevlig Valborgshelg! Västerbottenspaj med spröd kumminbotten Den spröda pajbottnen har en fin smak av kummin som passar så bra till Västerbottensosten. 10 bitar Botten 2 dl vetemjöl, 120 g 1 dl rågmjöl eller grahamsmjöl, 60 g 1 krm salt 1 tsk hel kummin 125 g kallt smör 2 msk kallt vatten Fyllning 250–300 g västerbottensost 4 ägg 3 dl mjölk 2 krm salt nymald svartpeppar Tillbehör cocktailtomater blandad spädsallad Gör så här 1. Blanda vetemjöl, rågmjöl och salt i en matberedare eller bunke. Grovstöt kumminfröna och blanda ner dem. Finfördela smöret däri och tillsätt sedan vatten och arbeta snabbt ihop en deg. 2. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Låt formen stå i kyl eller frys minst 30 minuter. 3. Sätt under tiden ugnen på 200°. 4. Klä pajdegskanterna med dubbel aluminiumfolie och förgrädda pajskalet mitt i ugnen 12–15 minuter. Så här gör du för att inte pajskalet ska rasa vid gräddningen. [caption id="attachment_2767" align="alignnone" width="700"] Klä kanten på pajskalet med dubbel aluminiumfolie, så rasar det inte under gräddningen.[/caption] 5.Fyllning:Finfördela osten i matberedaren med kniv eller riv den grovt. Vispa samman ägg och mjölk. Tillsätt osten, salt och vrid över rejält med svartpeppar. 6. Ta bort folien från kanten försiktigt. [caption id="attachment_2768" align="alignnone" width="700"] Bottnen gräddas innan fyllningen fördelas i pajskalet.[/caption] 7. Fördela fyllningen i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna en liten stund innan du lossar kanten på formen. Servera med sallad. [caption id="attachment_2770" align="alignnone" width="700"] Västerbottenspaj med extra spröd och god botten.[/caption]