[caption id="attachment_7619" align="alignnone" width="1024"] Västerbottenslax med romsås och svartkål med linser. Foto:Christina Uhlin[/caption] Helgmeny Västerbottenslax med romsås och svartkål med linser * Citron- och ingefärspäron med kolasås I Stockholm är det en riktigt fin fredag med sol och vackra gula löv. Längre upp i norr förstår jag att ni har snö. Lite tidigt tycker jag. Men god mat kan alltid pigga upp även om det är mörkt och grått utomhus. Den här veckan bjuder jag på en favoritmeny ur min nya kokbok. I den nya kokboken har jag samlat 30 favoritmenyer för alla tillfällen. Den här menyn ingår i kapitlet med fiskrätter. Boken är uppdelad i kapitel efter huvudråvara så det finns även kapitel med fågel, kött och vego. Alla huvudrätter är sedan kombinerade med passande för- eller efterrätt. Du kan också sätta ihop dina egna menyer så får du så många olika alternativ. [caption id="attachment_9385" align="alignnone" width="1024"] I min nya kokbok hittar du 30 olika menyer. Foto: Christina Uhlin[/caption] Är du intresserad kan du beställa boken här. Just nu säljs den till kampanjpris. Perfekt bjudmeny ur boken I veckans helgmeny bjuder jag på en av mina egna favoriter med lax. Det blir laxfilé i festfin västerbottensklädsel ihop med smakrika linser, kål och krämig romsås. Enkelt att laga och väldigt gott. Västerbottensosten och lax är smaker som gjorda för varandra. Ett tips till menyn är att du kan förbereda allt någon timme före middagen, så kan du bara värma alltsammans inför servering. Det tycker jag är perfekt. Många menyerna är gjorda så att du ska kunna förbereda och sedan bara lägga sista handen och värma när gästerna är på plats. Svartkål en favorit Till laxen serverar jag en krämig romsås och fräst svartkål med belugalinser, små svarta linser. En god kombination i hop med salladslök och ugnsstekt klyftpotatis smakar också gott till. Svartkål är en favoritgrönsak så här års. Du kan använda nästan allt på svartkålen även den tjocka nerven, ibland kan den vara lite träig längst ner och då brukar jag skära bort den just där. Den är inte bara god och lätt att använda, utan dessutom fullproppad med nyttigheter. [caption id="attachment_7626" align="alignnone" width="1024"] Svartkål en favorit. Foto TT/Shutterstock.[/caption] Förföriskt god kolasås Till dessert passar ingefärspäron med en kolasås som är svårtatt motstå. Den är enkel att göra och du kan göra den långt i förväg och likaså kan päronen göras flera dagar före mddagen. Tänk på att koktiden för päronen varierar mycket på grund av mognad, storlek och sort. Prova med sticka att de är mjuka. Vill du förenkla ännu mer köp färdiga päronhalvor på burk och låt dem marinera med färsk riven ingefära över natten. När både päron och sås är söt tycker jag det är gott med en klick vispgrädde till. Några lingon ger också en fin smakbrytning med det syrliga och konsitensen, så missa inte dem. Det funkar mycket bra med frysta lingon. Jag önskar er alla en riktigt fin helg! Västerbottenslax med romsås och svartkål med linser Gott och festligt med västerbottenspanerad lax och romsås. 4 portioner TID: 40 minuter 4 bitar skinn- och benfri laxfilé, 600 g 1 tsk salt 1 krm nymald vitpeppar vetemjöl 1 söndervispat ägg ca 150 g finriven västerbottensost smör till stekning Svartkål med linser 1½ dl belugalinser 1 stånd svartkål, ca 300 g 4 salladslökar 2 msk olivolja salt och nymald svartpeppar Romsås 2 dl crème fraiche 50 g rom t ex lax-, sik- eller löjrom ½ dl hackad dill ½ dl klippt gräslök lite nymald vitpeppar Tillbehör ugnsstekt klyftpotatis Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Svartkål med linser: Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen. Låt dem rinna av. Ansa och skölj kål och salladslök. Strimla kålen ganska fint och skiva salladslöken. Fräs kålen och salladslöken i oljan några minuter. Tillsätt linserna och smaka av med salt och peppar. Värm inför serveringen. 3. Romsås: Vispa crème fraichen. Blanda ner rom, dill och gräslök. Smaka av med lite peppar och eventuellt lite salt. 4. Lax: Salta och peppra laxbitarna och vänd runt om i vetemjöl, sedan i söndervispat ägg och till sist i den rivna osten. Hetta upp smör i en stekpanna och stek laxen ca 2 minuter på varje sida på medelstark värme tills den får fin färg. Hit kan förberedas. 5. Sätt in laxen mitt i ugnen, 5–10 minuter tills den känns färdig och genomstekt. Tiden kan bli något längre om fisken hunnit kallna. Servera laxen med svartkålen, såsen och klyftpotatis. [caption id="attachment_7622" align="alignnone" width="1024"] Citron- och ingefärspäron med kolasås och lingon. Foto: Christina Uhlin[/caption] Citron- och ingefärspäron med kolasås Vill du förbereda så är det här en utmärkt dessert där allt kan stå färdigt i god tid. Servera gärna med några lingon och lättvispad grädde. 4 portioner Tid: 30 minuter 1 bit färsk ingefära, 20 g 7 dl vatten 1½ dl strösocker rivet skal och saft av 1 ekologisk citron 4 päron Kolasås 2 dl vispgrädde 1 dl muscovadosocker, ljust eller mörkt ½ dl ljus ekologisk sirap Tillbehör lättvispad grädde några frysta lingon Gör så här 1. Skala ingefäran och skiva den. Koka upp vatten, socker, ingefära, rivet skal och saft från citronen i en kastrull som rymmer päronen. 2. Skala päronen och skär av lite längst ner så att de kan stå. Lägg ner dem i lagen och sjud under lock tills de är mjuka, 20–30 minuter, prova med sticka. Låt dem kallna i lagen. Förvara svalt. 3. Kolasås: Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda ca 10 minuter utan lock. Kyl såsen. Hit kan förberedas flera dagar i förväg. 4. Servering: Ta upp päronen ur lagen och servera dem med rumstempererad kolasås och lättvispad grädde. Garnera med några lingon. Dryckestips VARMRÄTT Terras do Cigarrón Godello 2019, Spanien Nr 2346, 99 kr. Smakrikt, vitt vin med drag av saftiga päron, örter och en limeliknande fräschör. ALKOHOLFRITT Maglehem n:o 4, Sverige Nr 11575, 48 kr (63 cl). Ekologisk äppelmust med ton av honung, avrundad sötma och bra friskhet. DESSERT Bacalhoa Moscatel de Setúbal 2017, Portugal Nr 8011, 109 kr. Starkvin med angenäm sötma, lätt knäckiga toner, inslag av torkad frukt och citrusskal.