[caption id="attachment_8648" align="alignnone" width="1024"] Lax med gurkfjäll. Under gurkfjällen döljer sig örtkräm och ugnsbakad laxfilé. Foto:Ulrika Pousette[/caption] Fira med ugnsbakad laxfilé med gurkfjäll och senapssås med örter Nu på söndag är det nationaldagen och dessutom många examenskalas, även om det firas i mindre skala, så är det skönt att ha det mesta förberett och inte stå i köket när gästerna kommer. Så den här veckan kommer ni att få många recept som inte behöver serveras varma och passar på buffé. Lax som alla gillar Först ut blir det laxrätt som är lite rolig också. Det är gott och de flesta gillar lax. Det här är ett kul sätt att servera laxfilén. Passar när ni är många och att servera på buffé. Laxen serveras kall. Jag ugnsbakar först laxen och breder sedan örtkräm som fäster gurkfjällen. Till serverar jag en senapssås med örter Kall eller kokt färskpotatis Lagom till Sveriges nationaldag den 6 juni brukar den svenska färskpotatisskörden starta. Till laxen serverar jag färskpotatis med rädisor och sugarsnaps. Potatisen och grönsakerna kan serveras varma, ljumma eller kalla. Dressa bara med lite god och mild olivolja. Blandad sallad passar också att servera till. Ingen dressing behövs Du behöver ingen extra dressing till salladen för den för den krämiga och goda senapssåsen fungerar som sås till laxen, potatisen och grönsakerna. Gurklax med färskpotatis och örtig senapssås Enklast är det om du i butiken ber att få två lika stora stjärtbitar av laxfilé. Be även att de tar bort skinnet så blir det extra lätt när du ska laga. Det här är en fest för många och du kan förbereda det mesta dagen före. Potatisen kan serveras antingen nykokt eller kall. 8–10 portioner 35 minuter + tid i ugn och att kallna 2 skinnfria stjärtbitar av laxfilé à 600 g 2 tsk salt nymald vitpeppar ½ dl av senapssåsen 100 g philadelphiaost 1–2 smala gurkor 1 ekologisk citron Senapssås 4 dl crème fraiche 1 dl majonnäs 3 msk söt grov senap 2 msk dijonsenap 1 dl finhackad dill 1 dl finskuren gräslök finrivet skal av 1 ekologisk citron ½–1 msk pressad citron ca 1 tsk salt nymald svartpeppar Tillbehör 1½ kg färskpotatis 400 g sugar snaps 1 knippe rädisor 1–2 msk olivolja 400 g blandad sallad Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Skär i ena stjärtänden på laxen till det som ska bli fiskhuvudet. Biten du skär bort ska bli likt ett V och den biten ska sedan bli stjärtfenan. Salta och peppra laxen på båda sidor. 2. Lägg bitarna med den breda sidan tätt mot varandra på ett stort ugnsfat eller på en plåt med bakplåtspapper. Lägg den lilla stjärtfenan i änden som du inte skurit till. Stek mitt i ugnen tills laxen är precis genomstekt, 15–20 minuter. Ta ut och låt den kallna. 3. Sås: Vispa crème fraichen tjock med elvisp. Blanda ner majonnäs, senapssorterna, dill och gräslök. Smaka av med citronskal, citronsaft, salt och svartpeppar. 4. Blanda ½ dl av såsen med philadelphiaosten. Bred blandningen över den kalla laxen. Hit kan förberedas. 5. Skiva gurkan tunt, gärna med mandolin. Täck laxen med skivorna likt fjäll, börja i stjärtändan. Skär bort ändarna på citronen och lägg dit dem som ögon. Skär citronen i klyftor och garnera med dem likt fenor. 6. Borsta och skrubba potatisarna väl. Koka dem mjuka i saltat vatten. Lägg ner sugar snapsen den sista minuten. Skiva rädisorna. Häll av kokvattnet. Blanda ner rädisorna och häll över lite god olivolja. Servera potatisen varm eller kall tillsammans med laxen, såsen och blandade salladssorter. Här hittar du fler rätter som passar på buffé: Minipajer med sparris och Västerbottensost. Tomatfocaccia. Laxfilé med ingefära.