[caption id="attachment_5393" align="alignnone" width="1024"] Läcker och lättgjord äppelpaj och äppelkompott med kardemummacrunch och vaniljkräm. Foto: Ulrika Pousette.[/caption] Nu är det verkligen dags för goda äppeldesserter. Det finns gott om svenska äpplen i butiken om det inte är så att du är så lyckligt lottad att du har egna äppelträd. Här bjuder jag på två läckra desserter med äpplen. En härlig paj fylld med mängder av äpplen på en god hasselnötsfyllning i läcker pajdeg. Till pajen serverar jag crème chantilly som du enkelt gör själv. Det finns ingen anledning att köpa färdig vaniljsås när du så enkelt kan göra det själv och det smakar dessutom godare. Äppelkompott med kardemummacrunch Det här är också en god äppeldessert som ser trevlig ut att servera i glas. Allt kan du ha förberett men sedan lägger du inte upp den förrän strax före serveringen så håller sig kardemummasmulet crunchigt. Njut av helgen och om du är i de södra delarna av landet lär det bli riktigt varmt och soligt. Själv ska jag åka upp till Norrland och där är det nog lite kallare. Förhoppningsvis kommer jag kunna gå i skogen och plocka lingon. Jag önskar er alla en riktigt härlig och god helg! Äppelpaj med nötfyllning En underbart god paj fylld med massor av äpplen, och under döljer sig en god fyllning med nötter. Det går mycket bra att byta ut dem mot mandel om du föredrar det. 8 portioner Tid: 1 timme 20 minuter 4 dl vetemjöl, 240 g ½ dl strösocker 1 krm salt 150 g kallt smör 3–4 msk kallt vatten Fyllning 100 g hasselnötter 1 dl ljust muscovadosocker 2 msk vetemjöl 4 äpplen, ca 600 g 1 tsk finstött kardemumma eller mald kanel Garnering 1 msk mjölk eller grädde till pensling 2 msk strösocker ca 30 g hasselnötter, hackade Tillbehör crème chantilly, se recept nedan eller vaniljglass Gör så här 1. Blanda vetemjöl, socker och salt, gärna i matberedare. Skär smöret i tärningar och finfördela det i mjölblandningen med fingertopparna om du inte har matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta samman till en deg. Kyl den en liten stund. 2. Sätt ugnen på 180°. 3. Fyllning: Hacka hasselnötterna fint, gärna i matberedare, och blanda dem med muscovadosocker och vetemjöl. Skär äpplena i klyftor 4. Kavla ut degen till en stor, 3 mm tjock rundel direkt på bakplåtspapper. Flytta över papperet till en plåt. Fördela hasselnötsströsslet i mitten av degen och låt de yttersta 5 cm av degen vara utan. 5. Lägg äppelklyftorna varvat med kardemumma eller kanel ovanpå i ett tjockt lager och vik in degkanten. Pensla degen runt om med mjölk eller grädde och strö sedan socker och hackade hasselnötter över deg och fyllning. 6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter tills degen har fått fin färg och äpplena har mjuknat. 7. Förbered crème chantilly, se recept. Servera gärna äppelpajen ljummen, men den är också god kall. Crème chantilly Så lättgjord och så god att servera till äppelpajen med nötfyllning. Har du inte vaniljstång kan du ersätta med vaniljsocker eller vaniljpulver. 6–8 portioner Tid: 5 minuter 3 dl vispgrädde ½–1 vaniljstång 3 msk florsocker Gör så här 1. Vispa grädden lätt. 2. Halvera och skrapa ur fröna från vaniljstången ner i grädden och smaka av med florsocker. [caption id="attachment_5394" align="alignnone" width="1024"] Äppelkompott med kardemummacrunch och vaniljkräm. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Äppelkompott med kardemummacrunch och vaniljkräm Fräsch och god dessert. Allt kan förberedas, och sedan behöver du bara lägga ihop den strax före servering. Det blir säkert över av crunchet men det är perfekt att ha på lut i en burk i skafferiet. Sätter piff på vilken dessert som helst. 6 portioner Tid: 35 minuter + tid att svalna Kardemummacrunch 1½ dl vetemjöl 1 dl havregryn ¾ dl strösocker, 75 g 1 tsk finstött kardemumma 75 g smör Äppelkompott 600 g skalade och fint tärnade äpplen 1½ dl strösocker finrivet skal från 1 ekologisk citron 1–2 msk pressad citron ca 100 g hallon eller röda vinbär Vaniljkräm ½ burk mascarpone à 250 g 3 dl vispgrädde 1 tsk äkta vaniljsocker Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Crunch: Blanda mjöl, havregryn, socker och kardemumma. Finfördela smöret däri. Fördela smulorna i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter tills de börjar få fin färg. Låt sedan svalna på plåten. 3. Äppelkompott: Blanda äppeltärningar, socker, skal och saft från citronen. Koka upp och låt sjuda under omrörning tills de börjar mjukna, 5–10 minuter beroende på äppelsort och storlek på tärningarna. Låt svalna. 4. Vispa mascarpone, grädde och vaniljsocker. 5. Vid servering: Varva äppelkompott och några hallon eller vinbär med kardemummacrunchet och krämen i glas eller coupeskålar.