Festlig torsk med champagnesås, löjrom och västerbottensfras. Foto: Christina Uhlin FestmenyTorskrygg med champagnesås, västerbottensfras, kantareller och potatispuré*Apelsin- och hjortronsallad under mjuk mandelmaräng Festmiddag med torskryggFestlig fiskkrätt med torskrygg, champagnesås och löjrom blir en lyxig varmrätt till nyår. Till det picklade kantareller och västerbottensfras, som blir så gott. Kantareller och ostfras kan du göra dagen före. Torsken kan du rimma och potatispurén kan göras helt klar i god tid före middagen. Men det bästa är om du ångar fisken strax före serveringen. Avsluta med en fräsch apelsindessert eller något annat gott.Önskar er alla ett gott slut på det gamla året och ett gott nytt år när det är dags!Torskrygg med champagnesås, västerbottensfras, kantareller och potatispuréLyxig festrätt som inte alls är svår att laga. Det mesta kan förberedas.4 portionerTid: 1 timme4 bitar torskrygg med skinn, ca 800 g100 g havssalt1 liter kallt vatten,1½ + ca ½ dl champagne3 dl vispgrädde80–100 g löjromen knivsudd cayennepepparev lite salt1 dl + 1 dl fint skuren gräslök250 g kokta haricots vertsSnabbpicklade kantareller1 burk kantareller eller 110 g förvällda från ca 200 g färska1 dl svampspad eller vatten2 msk ättiksprit, 12 %4 msk strösockerVästerbottensfras60 g västerbottensost, rivenPotatispuré800 g mjölig potatis2 msk smör1½–2 dl mjölk, varmsalt och nymald vitpepparGör så här1. Sätt ugnen på 175°. Blanda saltet och vattnet. Låt saltet lösa sig.2. Snabbpicklade kantareller: Blanda svampspad eller vatten med ättiksprit och socker. Rör tills sockret löst sig. Tillsätt kantarellerna och låt stå minst 30 minuter. Du kan förvara dem i kyl i lagen i 1 vecka, men låt dem rinna av väl före serveringen.3. Västerbottensfras: Lägg ut 4 små högar riven ost på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter, till ljus gyllene färg. Låt kallna. Smula den sedan.4. Potatispuré: Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och låt den ånga av. Tillsätt smöret. Mosa med potatisstöt eller elvisp. Späd med varm mjölk till lagom konsistens. Smaka av med salt och lite peppar.5. Torsk: Lägg ner fisken i saltlagen och låt dem ligga 20 minuter. Ta upp fiskbitarna och lägg dem på ett fat.6. Strax före serveringen: Koka upp 1½ dl champagne i en traktörpanna eller annan låg, vid panna med lock. Lägg ner fiskbitarna i champagnen och stick i en termometer i den tjoc- kaste delen. Låt dem ånga under lock på svag värme 7–10 minuter tills innertemperaturen är 42°. Värm under tiden potatispurén. Ta upp fiskbitarna och håll dem varma under folie på spisen. Häll på grädden i pannan och resten av champagnen. Koka häftigt utan lock 5–10 minuter tills den blir lite tjockare. Tillsätt hälften av rommen, använd resten som garnering. Smaka av såsen med cayennepeppar och om det behövs salt eller mer vin för syrans skull. Tillsätt 1 dl gräslök.7. Lägg upp mos och fiskbitar på varma tallrikar och dra loss skinnet innan du låter fiskbitarna landa på tallriken. Lägg på avrunna kantareller och bönor. Häll på den varma såsen och toppa med ostsmulet, rom och gräslök. Servera genast.] Apelsin- och hjortronsallad under mjuk maräng med mandel. Foto: Christina Uhlin Apelsin- och hjortronsallad med mjuk mandelmarängApelsin och hjortron är en riktig favoritkombo. Det bästa är om du har en brännare för att ge marängen färg. I annat fall går det under grillelementet i ugnen, men toppen bränns då lätt.4 portionerTid: 25 minuter2 stora apelsiner1 paket hjortron, ca 200 g2–3 msk strösockerMaräng2 äggvitor¾ dl strösocker25 g mandelspånGör så här1. Halvera apelsinerna. Skär loss fruktköttet innanför skalet med en liten kniv som du samtidigt vinklar mot mitten.2. Gröp ur resten av fruktköttet med en matsked direkt ner i en skål. Ta även med saften.3. Tärna det urtagna fruktköttet och skär bort tjocka vita hinnor. Lägg bitarna i skålen. Blanda ner hjortronen. Smaka av med socker.4. Fyll skalhalvorna med apelsinbitar och hjortron. Fyll sedan på med så mycket saft som får plats.5. Vispa äggvitorna i en ren skål till vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng.6. Fördela marängen över och forma den lite toppig. Strö över mandelspån. Ge färg runt om marängen med en gasolbrännare.Här hittar du ett annan meny med recept på torskrygg.