[caption id="attachment_3413" align="alignnone" width="700"] Tomatsoppa med rucolapesto, krutonger och parmesan. Foto: Christina Uhlin[/caption] Så var det måndag igen. Hoppas ni har haft en bra helg. I Malmö har det varit det tristaste tänkbara vädret så grått och regnigt hela helgen. Jag längtar efter riktig vinter med gnistrande snö. Men jag har haft en hel del att göra i köket. Jag har provlagat fiskrätter som jag kommer presentera i Go'kväll på onsdag. Len tomatsoppa med kryddig rucolapesto Kanske en god tomatsoppa kan pigga upp måndagen? Den här soppan kommer ursprungligen från Carlo Casoni som är tomatföretaget Muttis chefskock. I nummer 3 av Matmagasinet bjuder han på fler recept som vi hade på ett event för Matmagasinets läsare förra året. Soppan är len, god och mycket lättgjord och i soppan klickas en kryddig rucolapesto som är jättegod. Testa får ni se. Lite hyvlad parmesan och krutonger blir också extra gott i soppan. Ha en bra start på veckan! Tomatsoppa med rucolapesto och parmesan Len soppa med kryddig pesto av rucola. 4 portioner Tid: 30 minuter 1 gul lök 1 lagerblad ½ tsk strösocker 2 msk olivolja 1 flaska passerade tomater, 400 g 3–4 dl vatten 5 färska basilikablad, hackade 1 dl vispgrädde ca 1 tsk salt Krutonger 100 g ljust surdegsbröd 1 msk olivolja Garnering och tillbehör ca 50 g hyvlad parmesan rucolapesto, se recept nedan Gör så här 1. Hacka löken och fräs den mjuk tillsammans med lagerblad och socker i 2 msk olivolja i en 2-liters kastrull. Häll i de passerade tomaterna och skölj ur flaskan med 3 dl vatten och blanda ner vattnet i kastrullen. Lägg ner basilikabladen. Låt sjuda ca 20 minuter. Späd med mer vatten om soppan blir för tjock. 2. Krutonger: Tärna brödet och stek det i 1 msk olivolja tills det fått fin färg. 3. Ta upp lagerbladet och mixa soppan med stavmixer. Häll tillbaks den i kastrullen och tillsätt grädden. Smaka av med salt. Hit kan förberedas. Hetta upp soppan inför serveringen. 4. Servera med krutonger, hyvlad parmesan och en klick rucolapesto. Rucolapesto Om du har bråttom kan du givetvis köpa färdig pesto. 1 liten burk Tid: 10 minuter ½ påse rucola à 65 g 30 g pinjenötter 30 g sötmandel 1 vitlöksklyfta ½ dl olivolja 40 g riven parmesan ½ tsk salt nymald svartpeppar Gör så här 1. Mixa rucola, pinjenötter, sötmandel, vitlök och olivolja i mixer eller matberedare. 2. Tillsätt sedan osten och mixa samman. Smaka av med salt och peppar.Om peston blir för tjock kan du späda med lite varmt vatten eller lite mer olivolja.