<div class="o-indenter"> [caption id="attachment_4539" align="alignnone" width="1024"] Läcker tomatpaj som görs utan ägg. Foto: Carin Pålsson[/caption] <p class=" Recept%3a20-body Instructions">Det verkar vara Brittsommar i stora delar av landet, så härligt. I går kväll tog jag en kvällspromenad och det var fullt med folk som badade, hade picknick eller satt ute och njöt av den varma kvällen. Det fina vädret ska visst fortsätta i morgon. Så i dag bjuder jag på en tomatpaj som du kan göra och ta med på picknick eller äta därhemma. Om du har odlat egna tomater kanske du har gott om dem just nu. I annat fall finns det gott om goda tomater till bra pris i butikerna.</p> <h2 class=" Recept%3a20-body Instructions">Umamirik paj</h2> <p class=" Recept%3a20-body Instructions">I den här pajen halvtorkar jag tomaterna, så de blir extra söta och goda. Smakerna blir mer koncentrerad och när tomaterna torkar blir de rika på den femte grundsmaken, umami, som gör att det vattnar sig i munnen. Det blir alltså extra smakrikt och gott. Det är dessutom bra att tomaterna är halvtorkade så blöter de inte ner pajdegen. Den tar lite tid att göra, eftersom tomaterna ska halvtorka i ugnen, men det är det värt. Det blir en fantastisk god paj. Torkningen i ugnen sköter sig helt själv. Men öppna gärna luckan då och då för att släppa ut fukt. Det bästa är om du har varmluft i din ugn. Pajen kan du göra i förväg och äta kall eller sedan värma den lite inför serveringen</p> <h2 class=" Recept%3a20-body Instructions">Äggfri paj</h2> <p class=" Recept%3a20-body Instructions">Pajdegen är mycket fin, spröd och god, jag tar hälften rågmjöl och hälften vetemjöl, du kan också byta ut rågmjölet mot grahamsmjöl om du har det hemma. Det blir mycket gott och känns matigt. Pajen innehåller inga ägg och för den laktosintolerante är det bara att byta ut smöret mot laktosfritt. Servera pajen med en härlig sallad. Det är också gott att ha svarta oliver till, antingen i salladen eller i en skål vid sidan om.</p> <h2 class=" Recept%3a20-body Instructions">Mauds tomatpaj</h2> </div> <div class="o-indenter"> <p class=" Recept%3a20-body Instructions">Tomaterna halvtorkas och blir oerhört goda och smakrika.<br /> <strong>8 bitar</strong><br /> <strong>Tid: 30 minuter + 2 timmar i ugn<br /> Pajdeg</strong><br /> 1½ dl vetemjöl, 90 g<br /> drygt 1½ dl rågmjöl, 90 g<br /> 2 krm salt<br /> 125 g smör<br /> 2 msk vatten<br /> <strong>Fyllning</strong><br /> 1½ kg tomater<br /> 1 tsk salt<br /> 2 gula lökar<br /> 2 vitlöksklyftor<br /> 2 msk olivolja<br /> 250 g finriven lagrad ost, t ex prästost<br /> 3 msk maizena majsstärkelse<br /> nymald svartpeppar<br /> 1 kruka basilika eller 2 msk torkad oregano<br /> <strong>Tillbehör</strong><br /> blandad sallad<br /> <strong>Gör så här</strong><br /> 1. Sätt ugnen på 150°, använd varmluft om du har.<br /> 2. Ta bort stjälkfästet på tomaterna och skär 3–4 skivor av varje tomat. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Strö över salt. Låt dem bli halvtorkade i ugnen, ca 1½ timme. Det kan ta något längre tid om du inte har varmluft. Öppna gärna ugnsluckan då och då och släpp ut fukt.<br /> 3. <strong>Gör under tiden pajdegen:</strong> Blanda mjöl och salt. Tillsätt smöret och arbeta till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. Kavla degen till en stor rundel eller tryck ut den direkt i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Ställ formen i kyl eller frys.<br /> 4. Finhacka löken och pressa vitlöken. Fräs alltsammans riktigt mjukt i olivolja.<br /> 5. När tomaterna är färdiga, höj ugnstemperaturen till 225°. Klä kanten på pajdegen med aluminiumfolie och grädda pajdegen 12–15 minuter i nedre delen av ugnen.<br /> 6. Blanda 200 g ost med majsstärkelse. Ta bort aluminiumfolien och fördela hälften av ostblandningen i pajbottnen. Lyft upp tomaterna, t ex med kökspincett, och fördela hälften ovanpå på osten. Vrid över rejält med svartpeppar. Fördela sedan hälften av den frästa löken ovanpå samt hälften av basilikabladen. Fördela resten av osten, tomaterna och löken ovanpå och vrid över svartpeppar.<br /> 7. Grädda ca 30 minuter. Ta ut pajen och ta loss kanten. Strö över strimlade basilikablad och servera med sallad och gärna oliver. Pajen kan även serveras kall.</p> </div> <div class="o-indenter"> <div id="player-wrapper-58564846322068584" class="apex-desktop"> <div> <div> <div id="player-label-58564846322068584"><a href="https://maudonnermark.allas.se/recept-tomatpaj-till-buffen/">Här hittar du recept på en annan god tomatpaj.</a></div> <div id="player-container-58564846322068584"></div> </div> </div> </div> </div> <div class="o-indenter o-indenter--image"></div>