[caption id="attachment_8608" align="alignnone" width="1024"] Tomatfocaccia med oregano, lättbakat och gott. Foto: Ulrika Pousette.[/caption] Idag är det en riktigt ruskig dag här i Stockholm. Det har regnat hela dagen och det är grått och trist. Jag som gärna vill tänka positivt tänker att det är bra för växtligheten. För till helgen ska det bli soligt och varmt i hela landet, tror jag. Det är vi många som längtar efter. Men varför inte passa på att baka när det är regnrusk utomhus. Lättbakat och räcker till många Det här är en lättbakad focaccia som räcker till många. Perfekt att baka både till en buffé eller som picknickbröd. Det går också utmärkt att frysa in dem och extra goda blir de om du då sprödvärmer dem lite före serveringen. Strö gärna på lite extra oregano vid serveringen. Det här receptet innehåller inga mjölkprodukter och kan ätas av såväl veganer som mjölkallergiker. Tomatfocaccia Fluffigt och gott bröd med extra smak av god tomat och oregano. Perfekt på buffén, lätt att baka till många och det behövs inget smör. De är också perfekta som picknickbröd. 1 focaccia, ca 35 bitar ½ paket jäst, 25 g 6 dl vatten 2 tsk salt ½ dl olivolja ca 13 dl vetemjöl special, 780 g Fyllning 400 g små tomater t ex Romantica eller Fantastica ½ dl olivolja till pensling flingsalt torkad oregano Gör så här 1. Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet och häll över jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt salt, olivolja och 13 dl vetemjöl. Arbeta till en smidig men ganska lös deg. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Jäs under duk cirka 1 timme. 2. Häll ut lite olivolja på en plåt med bakplåtspapper. Häll ut degen och platta till den med oljade händer. Halvera tomaterna och tryck ner dem ganska tätt i degen. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. 3. Ringla på olja och pensla brödet. Strö på flingsalt och oregano. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter tills brödet har fått fin färg Här hittar du fler recept på focaccia. Här hittar du recept på örtbullar som också passar på utflykt och till soppa.