Frasigt smördegsflarn med ostfyllning, tomater, basilika och lite honung.Säsongstart i Go'kvällI går var jag först ut i säsongens mat i Go'kväll. Det blev tomattema för nu finns det verkligen gott om fina svenska tomater. Jag älskar tomater men äter inte tomater på vintern men frossar desto mer när det är säsong. I går gjorde jag ett riktigt frasigt smördegsflarn. Det kan passa att servera som tillbehör på kräft- eller surströmmingsskivan. Men det kan också serveras som drinktilltugg eller lätt lunch tillsammans med sallad. Eller även som tillbehör till en grillad köttbit, skinka eller rostbiff. Det är riktigt enkelt att göra om du tar färdig smördeg. Se bara till att den innehåller smör, för det tycker jag en smördeg ska göra. En sak om man är allergiker eller av annan anledning inte vill äta mjölkprodukter. Men då tycker jag det borde heta något annat än smördeg.Knep för att lyckas med smördegen Det är enkelt att bara rulla ut smördegen. Det finns både fryst och kyld. Jag har några knep som jag tycker är bra. Jag förgräddar smördegen innan jag penslar med ägg, det gör att den pöser upp så fint. Det går att pensla före men jag tycker den pöser upp bättre om jag penslar efter gräddningen. Jag penslar för att ägget gör att det skyddar smördegen lite mot fukt. Smördegsflarn med getost och tomatEn mycket lättgjort smördegsflarn med mild getostfyllning, färska tomater, basilika och lite honung. Passar som en lätt lunchrätt med sallad eller som tillbehör till något kallskuret t ex skinka eller rostbiff eller grillat kött. Flarnet är också gott som tilltugg till ett glas vin eller tillbehör på kräftskivan. I stället för tomater är det också supergott att toppa med kokta rödbetor eller andra betor.Tid: 40 minuter8 bitar eller 16 mindre bitarDet här behövs1 smördegsplatta, 250 g fryst eller kyld300 g chèvre utan kanter2 stora äggnymald svartpeppar1 krm saltToppingCa 400 g små tomaterbasilikabladev 1-2 msk flytande honungGör så här1. Tina smördegen om den är fryst. Sätt ugnen på 200°.2. Rulla ut smördegen på bakplåtspapper. Skär en markering 2 cm in från kanten i smördegen, men skär inte igenom. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills den börjar få färg. Ta ut och pensla smördegen med ägg. Grädda ytterligare ca 3 minuter.3. Finfördela osten och vispa ihop med äggen. Peppra och salta.Ta ut degen och platta försiktigt till degen innanför kanten för att ge plats till fyllningen.4. Häll i fyllningen försiktigt innanför kanten. Fortsätt grädda 10–15 minuter mitt i ugnen tills fyllningen stannat. Ta ut och låt svalna något.5. Halvera eller skär tomaterna i mindre bitar. Fördela dem och basilkablad på fyllningen. Strö på lite flingsalt på tomaterna och ringla eventuellt över lite honung i tunn stråle. Värm honungen lite så blir den mer rinnig. Om du inte ska servera direkt, vänta med att lägga på all topping. Flarnet är gott även när det svalnat helt. Universalsås med tomat, paprika och mandel En universalsås med tomat, paprika och mandel.Jag gjorde även en sås med tomater, paprika och mandel. Det är en riktig universalsås, den passar till grillat kött eller fisk. Men den är också supergod som pastasås eller att servera som sås till stekta aubergineskivor. Den är enkel att göra och grönsakerna sköter sig själva i ugnen. Jag skär dem först i bitar lite slarvigt lägger dem på plåt med bakplåtspapper tillsammans med sötmandel och hela vitlöksklyftor med skal. Jag har även i chili, men gillar ni inte den där lilla hettan så hoppa över chilin. Det är mandlarna som gör såsen så härlig och att den blir lite knaprig av dem. Får du sås över går det bra att frysa den. Recept - universalsås med tomatJag kallar den universalsås för den passar till både kött och fisk. Den är supergod som sås till en stekt köttbit, men passar även jättebra till stekt vit fisk. och den är lika god helt vegetarisk. Såsen är helt vegansk. Den som vill kan också variera genom att smaksätta med färska örter. I går i Go'kväll serverade jag med pasta och bara lite riven parmesan. Så enkelt och gott. Tomatsåsen är supergod till pasta, servera gärna med lite riven parmesan.4–6 portioner45 minuterDet här behövs500 g röda tomater2 röda spetspaprikorEv 1 röd spansk pepparfrukt3 vitlöksklyftor½ dl olivolja100 g sötmandel1½ tsk saltnymald svartpepparTillbehörPasta, gärna pappardelle, tagliatelle eller spagettiparmesanost, rivenGör så här1. Sätt ugnen på 225° eller 200° om du har varmluftsugn.2. Skär bort stjälkfästena på tomaterna och skär tomaterna i mindre bitar. Ansa och kärna ur paprika och eventuell pepparfrukt. Skär dem också i mindre bitar.3. Fördela alltsammans i en ugnslångpanna med bakplåtspapper tillsammans med oskalade vitlöksklyftor och mandlarna. Ringla över olja och rosta mitt i ugnen 20–25 minuter tills grönsakerna precis börjar ta färg. Rör gärna någon gång under tiden.4. Ta ut långpannan och tryck ut vitlöken ur skalen. Mixa ihop alltsammans utom vitlöksskalen i matberedare eller med mixerstav till en ganska slät sås, men mandeln får gärna vara som finhackad. Smaka av med salt och peppar. Tycker du såsen är för lös kan du koka ihop den i en kastrull. Till pasta är det bra om den är lite lös.5. Koka pastan i saltat vatten enligt förpackningen. Häll av vattnet och spara ca 1 dl av kokvattnet. Blanda såsen med den nykokta pastan och häll på lite av det sparade kokvattnet om det behövs. Pastan suger vätska om man kokar den precis al dente. 6. 6. 6. Servera med riven parmesan och några färska tomater.Tips!Det går bra att frysa såsen. I Go'kvällstudion den 24 augusti.Missade du programmet eller vill se det igen så hittar du det här.