[caption id="attachment_3596" align="alignnone" width="700"] Tarte flambée, på den supertunna degen är det créme fraiche, lök och ost. Den ena med skinka och den andra med löjrom. Foto:Carin Pålsson[/caption] Har du testat tarte flambée som i Alsace? Om inte gör det, för det är så fantastiskt gott! Jag har fått med mig ett äkta recept från Alsace i Frankrike där Tarte flambée nästan är som en nationalrätt och man kan säga Alsace eller Frankrikes egen pizza. Degen är enkel att göra och den går bra att kavla ut tunt. Det är ingen jäst i degen. Det vanligaste är att man gör den med skinka. Men sedan har jag även låtit Frankrike möta Kalix. Det blir lyx! Kanske något som kan passa till Valborgskvällen. Supertunn deg utan jäst Lättbakad supertunn deg med fyllning av crème fraiche, lök, ost och oftast skinka. Man kan säga att det är Frankrikes svar på pizza. I Alsace gräddar man i speciella vedeldade ugnar. Men det går att göra dem här hemma i vanlig ugn på hög värme. Degen är otroligt lättgjord och innehåller ingen jäst och går att kavla mycket tunt. Frankrike möter Kalix I stället för skinka har jag även gjort dem med Kalixlöjrom och det blir så fantastiskt gott! Det blir riktigt lyxigt. Degen och fyllningen förutom skinkan är densamma. Löjrommen klickas på efter gräddningen. Tarte flambée 4 TARTES, CA 8 BITAR/TARTE TID: 45 MINUTER 5 dl vetemjöl, 300 g ½ tsk salt 2 dl vatten, 200 g 2 msk olivolja FYLLNING 2 gula lökar 400 g rökt skinka 2 dl lätt crème fraiche 6 dl riven ost eller byt ut lite av osten mot skivor av Munsterost GÖR SÅ HÄR 1. Blanda vetemjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vatten och olivolja och kör ihop till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om den är alltför kladdig.Täck den med plastfolie och låt den vila en stund medan du förbereder resten. 2.Sätt ugnen på högsta värme, över-och undervärme, och sätt in en plåt. 3.Skiva lökarna tunt och lägg dem i kallt vatten. Låt dem gärna ligga en stund och häll sedan av vattnet i en sil. Spola av och låt dem rinna av mycket väl. 4.Finstrimla skinkan. 5.Kavla ut ¼ av degen på mjölat bord och lägg den på bakplåtspapper. Bred på creme fraiche men lämna någoncentimeter i kanten. Lägg på lök,skinka och ost. Flytta över bakplåtspapperet till den varma plåten. Grädda mitt i ugnen 7–10 minuter tills de börjar få fin färg. Värm plåten på nytt innan du gräddar nästa tarte. [caption id="attachment_3597" align="alignnone" width="700"] Tarte flambée med löjrom blir så fantastiskt gott. Foto: 'Carin Pålsson[/caption] Tarte flambée med löjrom Löjromspizza gör du precis likadant som till skinktarte,men utesluter skinkan och klickar på löjrom efter gräddningen. Beräkna ca 80 g löjrom per tarte. Du kan givetvis byta ut löjrommen mot annan rom. Gott att dricka till Turckheim Pinot Blanc organic, 2018, Frankrike. • Nr 1002, 119 kr. Torr och fruktig med frisk syra passar till tarte flambée. Här hittar du recept på en annan typisk rätt från Alsace.