[caption id="attachment_8080" align="alignnone" width="1024"] Swedish carbonara, receptet skapat av Anders Karlsson från Svenska Juniorkocklandslaget. Ostsås i botten och pasta med svartkål och souvas som ovanpå toppas med brynt nötsmör.[/caption] I helgen fick jag testa att laga och äta det nyframtagna receptet på "The Swedish Carbonara by Västerbottensost". En svensk carbonara framtaget av Anders Karlsson från Svenska Juniorkocklandslaget för Västerbotttensost i samband med att de lanserar en matlagningsbit, 150 g, med 18 eller 24 månaders lagring. Jag kan lova att det blev gott, men så var det också 3 av mina favoritråvaror som jag verkligen uppskattar och gärna använder i min matlagning, det var svartkål, souvas och västerbottensost i kombination med svamp och brynt smör med hasselnötter blev det fantastiskt gott. Västerbottensost är pefekt att ha i maten, den smälter fint och är så god och smakrik. Mitt absoluta favoritkött är ren, det är också smakrikt och underbart gott. Souvas är saltat och lättrökt renkött. Om ni inte får tag på det kan ni säkert ersätta med renskav och lite rökt renkött. I det här receptet ingår endast 150 g och mer behövs inte för det har så mycket smak. Skånsk spickeskinka skulle säkert också bli gott i rätten. Swedish carbonara 5 portioner 500 g tagliatelle 200 g shiitake eller annan svamp efter säsong 1 bananschalottenlök 1 vitlöksklyfta 200 g svartkål eller grönkål 150 g souvas smör och rapsolja till stekning salt och nymald svartpeppar 25 g persilja, hackad Brynt nötsmör 75 g smör 1 dl grovhackade hasselnötter 1 msk ljus eller japansk soja Ostsås 100 g riven Västerbottensost 2 dl vispgrädde 1 äggula några korn salt Gör så här 1.Börja med att värma portionsskålar eller stor serveringsskål. 2.Brynt nötsmör: Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull tills det är gyllene och doftar gott. Passa noga så att det inte blir för hårt brynt då blir det bittert och smakar bränt. Häll i nötterna och soja. 3. Ostsås: Koka upp grädden. Ta från värmen och häll i osten och äggulan, sätt tillbaks kastrullen på värmen och vispa kraftigt cirka 1/2 minut. Smaka av med några korn salt. Ställ åt sidan till servering. 4 Carbonara: Koka upp pastavatten och koka sedan pastan enligt förpackningen (spara 1/2 dl) av kokvattnet. Skiva svampen och stek den ganska hårt i smör och lite olja. Hacka lök och vitlök och låt steka med när svampen är nästan klar. Skölj kålen väl och strimla svartkålen, använder du grönkål ta bort de grova stjälkarna och hacka bladen. Skiva souvasen så tunt det går. Häll ner kålen och souvas i pannan och låt allt vända runt hastigt. [caption id="attachment_8076" align="alignnone" width="1024"] Shiitake och lök steks innan kålen blandas ner.[/caption] [caption id="attachment_8077" align="alignnone" width="1024"] Kål och souvas vänds snabbt runt i pannan.[/caption] [caption id="attachment_8078" align="alignnone" width="1024"] När kålen och köttet vänds runt i pannan blandas det med den nykokta pastan.[/caption] [caption id="attachment_8079" align="alignnone" width="1024"] Tillsätt även några matskedar av kokvattnet tillsammans med pastan.[/caption] Smaka av med lite salt och nymald svartpepppar. Häll i den kokta pastan och några matskedar av kokvattnet och persilja. Smaka av med salt och peppar. 5. Servering: Värm ostsåsen och smöret försiktigt. Grunda med ostsåen i djupa varma tallrikar, lägg därefter i pastan och toppa med nötsmöret, lite extra svartpeppar och riven västerbottensost. Var och en vänder runt pastan med ostsåsen. Serverar du inte i portion kan du vända runt pastan med ostsåsen och sedan låta var och en toppa med nötsmöret och den rivna osten. [caption id="attachment_8072" align="alignnone" width="1024"] The swedish carbonara by Västerbottensost. En rätt skapad av Ander Karlsson från Svenska Juniorkocklandslaget. Ostsås i botten och ovanpå toppas med brynt nötsmör, nymald svartpeppar och till sist riven Västerbottensost .[/caption]