[caption id="attachment_8323" align="alignnone" width="1024"] Spagetti Bolognes lagad med svenskodlad färs baserad på baljväxter.[/caption] Veckorna går verkligen i rasande fart. På Matmagasinet håller på att färdigställa vår Grillspecial, alltid härligt att njuta av alla sommarbilder speciellt som snön yr utanför fönstret. Men det har varit fullt upp med jobb innan numret ska skickas till tryck. Det är svårt att hinna uppdatera bloggen. Men i går var jag på en presslunch där en helt ny vegofärs skulle presenteras. Jag är alltid lite skeptisk när produkter ska efterlikna kött och ingredienslistorna blir långa, långa med konstigheter och dessutom kan råvarorna transporterats långt. Jag vill hellre äta ren och närodlad mat. Innovation bland vegofärserna Men i går blev jag verkligen positivt överraskad. Ett nystartat svenskt företag, Färsodlarna, har tagit fram en ny vegofärs utan konstigheter. Färsen består av olika baljväxter och raps samt lite salt. Baljväxterna är gråärt, åkerböna och sötlupin och alla är odlade i Sverige, i södra Sverige och på Öland. Sötlupin åt jag för första gången när jag vari Peru 2019, där serverades den vid flera tillfällen. Jag har även köpt sötlupin här hemma och kokat, sötlupin har fint tuggmotstånd och lite nötig smak Häromdagen åt jag gråärt i en sallad komponerad av Svenska kocklandslaget och också den var jättegod i sallad. Åkerböna har mest använts som foder. Men nu har Färsodlarna blandat dessa tre sorter tillsammans med det som blir över när man pressat oljan ur rapsen till en vegofärs. Du lagar den precis som köttfärs, det vill säga bryner den först. Sedan tål den att kokas länge. Smaken är god och den har ett fint tuggmotstånd. Proteinhalten är hög, men inte lika hög som nötkött. Färsen blir ju också rik på kostfiber eftersom det är baljväxter. Baljväxterna används oskalade och kokas först innan de mals till färs. Det lär gå att göra köttbullar av den om man blandar med bindemedel till exempel ägg om man inte är vegan. Det ska bli spännande att testa. Fråga efter den i din butik, vissa Ica- och Hemköpbutiker har redan tagit hem den. [caption id="attachment_8324" align="alignnone" width="1024"] Vegofärs gjord på svenska baljväxter, svensk raps och lite salt. Foto: Färsodlarna[/caption] Bra för miljön Vi sparar ju också koldioxidutsläpp genom att byta ut köttfärsen mot vegofärs.. Dessutom är det bra med baljväxter för de binder kväve direkt ur luften och det behövs mindre mängd gödsel när man odlar dem. Spagetti bolognese utan kött Vi bjöds på en Bolognese av den svenskodlade färsen. Här får du receptet om du också är sugen på att testa. jag tycker den var jättegod. Eftersom baljväxterna binder mycket vätska går det åt mer än när du gör traditionell köttfärssås. Blir det för torrt kan du alltid späda med mer vätska. Färsen tål att kokas länge precis som med vanlig köttfärs. Svenskodlad färssås 6 portioner 1 paket Svenskodlad färs, 400 g 4 msk rapsolja 2 burkar krossade tomater à 400 g 1 msk tomatpuré 1 gul lök, hackad 1 stjälk selleri, hackad 2 vitlöksklyftor 70 g svamp, hackad 1 msk torkad oregano 2–3 dl vatten 1 1/2 tsk salt svartpeppar en skvätt vit- eller rödvinsvinäger Till servering färsk basilika riven parmesanost spagetti eller annan pasta Gör så här 1. Bryn färsen i hälften av oljan på medelvärme i 7–8 minuter, så att den får fin färg runt om. Häll sedan över till en stor kastrull eller gryta. 2. Stek lök, morot stjälkselleri, vitlök och svamp i resten av oljan till s det har mjuknat utan att ta färg. Häll över fräset till färsen och tillsätt tomatpuré, torkad oregano, salt och peppar. Låt det steka med ett par minuter. 3. Tillsätt krossade tomater och häljften av vattnet. Höj värmen och låt allt puttra i 15–20 minuter. Späd med vatten om såsen blir för tjock. Om du har tid får du gärna låt din sås puttre i en timmbeller två,. det gör den bara godare. Smak av med en skvätt vinäger. Tips: har du en parmesankant över? Släng i den och låt den puttra med, plocka upp den före serveringen. 4- Servera såsen med nykokt pasta, riven parmesan och färsk basilika. Här kan du läsa mer om hur det går till att göra den svenskodlade färsen. [caption id="attachment_8322" align="alignnone" width="1024"] Svenskodlad färssås med spagetti. Foto: Färsodlarna[/caption]