[caption id="attachment_10004" align="alignnone" width="1024"] Smördegsbollar fyllda med lax. Foto: Christina Uhlin[/caption] Helgmeny Laxknyten med smördeg * Svamp- och baconfylld kyckling med Västerbottensost Bekvämt med allt i en form Så är det helg igen för i morgon är det ju Trettondagsafton. Vare sig du ska ha helgmys för familjen eller fest för många så är det här en helgmeny som kan passa att göra om man är få eller många. Jag inleder helgmenyn med frasiga smördegsknyten fyllda med gravad lax. Huvudrätten blir en bekväm kycklingrätt allt i en ugnsform eller ugnslångpanna. Det blir kycklingfiléer med bacon och svamp som ligger på en bädd av svartkål. Kan förberedas i god tid Laxknytena med färdig smördeg kan du göra klara i förväg och bara grädda inför serveringen. Hela huvudrätten kan förberedas i god tid och bara stå klart för att sättas in i ugnen. Perfekt om du ska ha gäster eller bara vill ägna dig åt något annat under dagen så kan du förbereda allt i god tid. Men det är en fördel om rätten är rumsvarm när du sätter in den i ugnen. Så ta ut den ur kylen i god tid i så fall. Det är gott med mos till kycklingrätten eller så kan du servera ris eller matgryn av något slag. Du hittar även dryckestips längre ner i inlägget. Jag vill önska er alla en trevlig trettonhelg! Laxknyten med smördeg Små frasiga laxknyten försvinnande goda. Blir det knyten över kan du kyla eller frysa in och värma dem till en annan gång. 24 små knyten Tid: 40 minuter 4 frysta smördegsplattor, 400 g 1 söndervispat ägg Fyllning 150 g skivad gravad lax ½ dl finhackad dill ½ dl finskuren gräslök 1 äggula 2 msk svensk söt och grovkornig senap Gör så här 1. Sätt ugnen på 250°. 2. Tina smördegen. 3. Finhacka laxen och blanda den med dill, gräslök, äggula och senap. 4. Kavla ut varje platta till 10x30 cm på lätt mjölat bord. Skär dem sedan till 3 kvadrater och halvera kvadraterna till trianglar. Lägg på en liten klick laxfyllning, vik in från basen och sedan från sidorna och vik över snibben och nyp till ett tätt paket. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Blir det fyllning över kan du servera den på knäckebrödsbitar. Hit kan du förbereda och förvara i kyl. 5. Pensla med söndervispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills knytena fått fin färg. Tiden beror på hur kalla de är från början. [caption id="attachment_10005" align="alignnone" width="1024"] Svamp- och baconfylld kyckling med västerbottensost. Foto: Christina Uhlin[/caption] Svamp- och baconfylld kyckling med västerbottensost Receptet kan du dubbla flera gånger om ni är många. Det fungerar bra att göra rätten i en långpanna. 4 portioner Tid: 40 minuter 200–250 g svartkål 1 bunt salladslök eller 1 liten purjolök ½ tsk salt + 1 tsk salt 1 msk olivolja till fräsning 3 dl vispgrädde 4 kycklingfiléer, ca 600 g nymald svartpeppar Potatismos 1 kg mjölig potatis 2 msk smör 1 liten gul lök ca 2½ dl mjölk 1 tsk salt ½ krm nymald vitpeppar Svamp- och baconfyllning 1 paket bacon, 140 g 250 g champinjoner 150 g riven västerbottensost 1 dl finhackad persilja Garnering och tillbehör 1 dl granatäppelkärnor persiljeblad Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Potatismos: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Finhacka löken och fräs den riktigt mjuk i smöret utan att den tar färg, 15–20 minuter. Häll sedan i mjölken. Häll av vattnet från den kokta potatisen. Mosa potatisen med potatisstöt eller elvisp. Späd med den varma mjölken och löken. Smaka av med salt och peppar. 3. Svamp- och baconfyllning: Strimla baconet. Finhacka champinjonerna, gärna i matberedare. Stek baconet tills det börjar släppa fettet. Tillsätt sedan svampen och fortsätt steka tills all vätska koka bort. Peppra och låt svalna. Tillsätt sedan hälften av osten och hackad persilja till svampen. 4. Ansa och strimla kålen och salladslöken. Fräs alltsammans i olja i en stor stekpanna tills det mjuknar och tappar vätska. Salta ½ tsk. Fördela fräset i en ugnsform eller långpanna. Häll på grädden. 5. Skär ett längsgående snitt på undersidan av kycklingfiléerna, men inte rakt igenom. Vik ut filéerna likt en fjäril. Salta 1 tsk och peppra dem runt om. Lägg dem på grönsaksfräset och fördela svampfyllningen ovanpå kycklingen. Strö över resten av osten på fyllningen. Stick en termometer i den tjockaste delen på den största filén. Stek i mitt i ugnen tills innertemperaturen är 70°, 20–30 minuter. 6. Strö över granatäppelkärnor. Värm moset och servera det till. Dryckestips Till laxknytena Cava Blanc de Noirs 1+1=3 Reserva Familia, Spanien Nr 2048, 129 kr. Ekologisk cava i frisk, ganska smakrik stil. Inslag av gula äpplen, grape och nougat. Till kycklingrätten Pepperjack Grenache 2020, Australien Nr 2048, 129 kr. Generöst rödvin med ganska mjuk framtoning. Stråk av hallon, körsbär, färska örter och lite peppar. Alkoholfritt Lazy Estate Sparkling tea, Sverige Nr 1988, 79 kr. Mousserande dryck med toner av te, mynta och en lätt blommighet. Passar fint till både för- och varmrätt. Här hittar du en annan lättlagad kycklingrätt.