[caption id="attachment_3246" align="alignnone" width="700"] Lättlagad grönkålsomelett.[/caption] Hoppas ni alla har haft sköna och trevliga helgdagar. Själv är jag tillbaka på redaktionen i Malmö efter julfirande i Stockholm och härliga skiddagar i Italien. Jag är bokstavligen talat fullproppad med energi, solens strålar har lyst på mig och jag har ätit mängder med god mat. Men det känns ganska bra att vara tillbaks till vardagen igen. Supernyttig omelett på tionde plats I kväll tror jag blir den här nyttiga grönkålsomeletten till middag, känns som att jag ska dra ner lite på kalorierna för det har blivit mycket mat under ledigheten. Det roliga är att den här omeletten kvalade in på tionde plats bland Go'kvälls populäraste recept under 2018. Tänk att något så nyttigt kan vara så gott, lättlagat och bli så populärt. Den här omeletten har blivit en favorit hemma hos mig. Förr gjorde jag ofta spenatomeletter, men jag tycker att grönkålen vinner. Den ger mer tugg och så är den ju så god. Antingen kan du göra den i en stor stekpanna som tål ugn eller i en ugnsform. Den får steka klart i ugnen. Receptet räcker som lätt lunch- eller middagsrätt för fyra. Per portion innehåller den bara 300 kcal. Det är alltså riktig smalmat fullproppad med näring, den är rik på protein, vitaminer och mineralämnen. Perfekt också att ta med den i lunchlådan. Den kan ätas både kall och varm. Allra godast är den förstås varm. I bland tar jag i ost t ex feta- eller getost eller grönmögelost. Det blir supergott. Granatäppelkärnor är fint att toppa med. I annat fall kan du strö över tärnad paprika. Grönkålsomelett 4 portioner som lätt lunch- eller middagsrätt 250 g färsk grönkål 2 msk olivolja 10 ägg 1 ½ dl vatten 1 tsk salt nymald svartpeppar Garnering 1 dl granatäppelkärnor Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Skär bort de grova stjälkarna från grönkålen. Grovhacka bladen. 3. Fräs bladen i olivolja i en stor stekpanna tills de mjuknar. 4. Vispa samman ägg, vatten, salt och nymald svartpeppar. 5. Om stekpannan tål ugn kan du göra omeletten i stekpannan. Eller häll över kålen i en form ca 18x25cm, klädd med bakplåtspapper. Häll över äggsmeten och ställ in pannan eller formen i ugnen. Låt steka i ugnen 15–20 minuter tills äggsmeten stannat. 6. Skär upp i bitar och strö över granatäppelkärnor. Den är god att servera ljummen eller kall.