[caption id="10744"] Nu finns det gott om svensk sparris. Dessa är från Gotland och jag fotade dem på restaurang Portal. [/caption]Har ni sett hur mycket fin sparris det finns i butikerna just nu. Det finns både svensk och importerad. Den här tiden på året bjuder jag gärna sparris till förrätt. Det är så gott och enkelt. Den gröna sparris behöver inte skalas, men det behöver däremot den vita sparrisen. Oftast är det lättare att få tag på grön sparris och den svenska sparris som fär oftast grön och kommer bland annat Gotlan och Skåne. Den svenska sparrissäsongen varar ungefär fram till midsommar. Så passa på om du får tag på svensk sparris. Här kommer ett recept där jag gör en mild och krämig citronsås som serveras kall till sparrisen och parmaskinka. Sparrisen kan serveras nykokt eller rumstempererad.Önskar er alla en fin fortsättning på helgen![caption id="6564"] Sparris med parmaskinka och citronsås. Foro: Ulrika Pousette[/caption]Sparris med parmaskinka och citronsåsEn läcker och lättlagad förrätt.6 portioner 2 buntar grön sparris à 250 g 12 tunna skivor parmaskinka ev mâchesallad Dressing 1 ägg 1 tsk dijonsenap 1 msk pressad citron 1 dl neutral olja 2 krm salt 1 krm nymald peppar 1 tsk finrivet skal av ekolgisk citron Gör så här 1. Skär bort eller bryt av den nedersta delen på sparrisstjälkarna. Koka sparrisen 3–5 minuter beroende på tjocklek. 2. Dressing: Lägg ägget i kokande vatten och koka 3 minuter. Spola i kallt vatten. Gröp ur ägget i en skål. Tillsätt senap och citronsaft. Tillsätt oljan droppvis och kör helst med mixerstav eller med elvisp. Smaka av med salt, peppar och citronskal. 3. Lägg upp sparris, parmaskinka och ringla över dressing. Garnera eventuellt med sallad och lite rivet citronskal. Här hittar du ett annat recept där jag grillar sparrisen och serverar med Västerbottenssmör.