[caption id="attachment_9424" align="alignnone" width="1024"] Pergolan har på våren ett tak av blåregn och på hösten bildar druvorna tak och skön skugga.[/caption] Söndagslunch i den italienska pergolan Söndagslunch betyder något alldeles extra för italienarna, då ska man njuta av riktigt god mat och sitta länge till bords. Ofta samlas familjerna i flera generationer och man lagar traditionell mat som får ta lång tid att laga. Jag har precis kommit hem från en resa i Italien med en riktig söndagslunch som min italienska väninna Gina Gentle Hjort planerat och förberett i god tid. Naturligtvis fick jag också vara med och laga. Jag har känt Gina i över 30 år och hon är den som lärt mig så mycket om den italienska maten. Italiensk mat skiljer sig väldigt mycket i de olika regionerna av Italien. Gina är född och uppvuxen i Neapel, men kan det mesta om de olika italienska köken och råvaororna. I söndags blev det söndagslunch med napoletanska inslag. [caption id="attachment_9425" align="alignnone" width="1024"] Gina Gentile Hjort och hennes man Jens Hjort på terassen till sitt hus i Itri.[/caption] Grönsakerna i fokus Det är oerhört viktigt med grönsaksrätter och baljväxter i det napoletanska köket. Men eftersom det är söndag blir det även både grillat kött och salsiccia. Jag önskar att ni alla hade fått vara med och njuta av all den goda maten. Det gick nästan inte att stoppa att äta och på kvällen orkade vi ingen mat. [caption id="attachment_9427" align="alignnone" width="1024"] Auberginer från Neaeltrakten.[/caption] Auberginer är huvudråvara i Melanzane di Parmigiano som är en underbar grönsaksrätt med även tomater och mozzarella, gärna rökt som heter scamorza. [caption id="attachment_9428" align="alignnone" width="1024"] Melanzane alla parmigiana gratinerades i den vedeldade pizzaugnen.[/caption] Det finns oändligt många varianter av Melanzane alla parmigiana. Här hittar du mitt recept. [caption id="attachment_9429" align="alignnone" width="1024"] Tomater är oerhört viktiga i det syditalienska köken.[/caption] [caption id="attachment_9430" align="alignnone" width="1024"] Friarielli med chili och vitlök.[/caption] I Rom kallas den här grönsaken Broccoletti och i Neapel Friarielli. Den har angenäm lite bitter smak. Gina förväller den först och fräser den sedan i olivolja tillsammans med vitlök och chili sedan lite salt och peppar. [caption id="attachment_9431" align="alignnone" width="1024"] Sertù är en risgratäng med tomat, lök och ärter.[/caption] Sertù är en risrätt från Neapel med tomatsås, gröna ärter och lök. Till sist gratineras den med ströbröd på toppen. Serveras varm. Säsong för italienska kronärtskockor [caption id="attachment_9433" align="alignnone" width="1024"] Nyskördade kronärtskockor.[/caption] [caption id="attachment_9432" align="alignnone" width="1024"] Kronärtskockor fylls med vitlök, persilja, salt och pepar.[/caption] Kronärtskockorna har två säsonger i Italien, nu i november och även en säsong på våren i april. De här är oerhört smakrika och mjälla Stjälken skärs av men man lämnar en liten bit så att det ska gå att ställa dem i glöden för grillning. Efter att ha skurit bort stjälken bangar man kronärtskocksblomman i köksbänken med ovansidan ner så att den liksom öppnar sig. Sedan fyller man med hackad vitlök, hackad persilja, salt och peppar och tillsist rikligt med olivolja och klämmer ihop den igen. Sedan ställs blommorna på glödande kol och grillas tills de yttersta bladen är brända och innersta bladen och bottnen mjuknat. De yttersta brända bladen tas bort och sedan är det bara att hugga in. Så gott! [caption id="attachment_9437" align="alignnone" width="1024"] Kronärtskockorna ställs i den heta kolen och grillas.[/caption] [caption id="attachment_9435" align="alignnone" width="1024"] Cannellinibönor.[/caption] De vita avlånga cannellinibönorna kokar i vatten och olivolja tillsammans med rosmarin, salvia, vitlök och några tomater. De här bönorna har fått koka i eftervärmen i vedugnen över natten. [caption id="attachment_9436" align="alignnone" width="1024"] Paprika med oliver, kapris och sardeller.[/caption] Strimlade paprikor, sardeller, oliver och kapris får gotta ihop sig med olivolja i ugnen. Ett gott tillbehör till det mesta. [caption id="attachment_9441" align="alignnone" width="1024"] Salsiccia och kött färdiga för grillen.[/caption] [caption id="attachment_9445" align="alignnone" width="1024"] Kött och salsiccia på grillen.[/caption] [caption id="attachment_9452" align="alignnone" width="1024"] Potatis i stora bitar stekta i ugnen med rosmarin och olivolja.[/caption] Till korvarna passar den ugnsstekta potatisen med rosmarin. [caption id="attachment_9446" align="alignnone" width="1024"] Ljuvligt att sitta i pergolan även på hösten.[/caption] [caption id="attachment_9448" align="alignnone" width="1024"] Samtalen fortsätter länge efter att lunchen tagit slut och ända tills solen går ner.[/caption] Hoppas ni fått känslan av hur en italiensk lunch kan vara och fått lite inspiration. Som dessert bjöd jag på min äppelpaj med valnötter och grädde, De gillade den. Här hittar du receptet på äppelpajen och några andra av mina äppelkakor.