[caption id="attachment_7655" align="alignnone" width="1024"] Riktigt snabbgravad och god lax med senapssås och ingefärsgurka. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Om du har bråttom och ni inte är så många så blir det så fint att grava laxloin. Laxloin är ryggfilén på laxsidan och när den säljs som laxloin är den omhändertagen och packad direkt efter fångst. Den säljs under flera varumärken. Till den gravade laxen serverar jag en krämig senapssås och ingefärsgurka. Vill du hellre grava en bit av vanlig lax och göra en mer traditionell gravlaxsås? Här hittar du recept på fänkålsgravad lax och gravlaxsås. [caption id="attachment_6113" align="alignnone" width="700"] Fänkålsgravad lax. Foto:Ulrika Pousette[/caption] Extra snabbgravad lax Det går mycket snabbt och lätt att grava laxloin. Till laxen passar den krämiga och snabbgjorda senapssåsen och den fräscha ingefärsgurkan. 6 portioner ca 400 g laxloin 1½ tsk salt 1½ tsk strösocker nymald vitpeppar 1 knippe dill Gör så här 1. Blanda salt och socker. Fördela lite av blandningen på ett uppläggningsfat. 2. Skiva laxen och lägg bitarna på fatet. Strö över resten av saltblandningen. Vrid över vitpeppar. 3. Hacka dillen och strö över den. Täck och låt stå i kyl minst 1 timme. 4. Servera laxen med ingefärsgurka och senapssås. Senapssås God till den gravade laxen. 6 portioner 2 dl gräddfil 3 msk grov och söt senap 2 msk dijonsenap 1 dl hackad dill 1-2 krm salt nymald vitpeppar Gör så här Blanda gräddfil, senap och dill. Salta och peppra. Ingefärsgurka Fräsch inläggning som inte bara passar till den gravade laxen, utan den är väldigt god till det småvarma också. 6 portioner 1 rödlök 1 gurka Lag ½ dl vitvinsvinäger 1½ dl vatten ½ dl strösocker ½ tsk salt 2 tsk finriven ingefära Gör så här 1. Skala löken och skiva den tunt. Halvera gurkan och ta bort kärnhuset. Skär gurkan i halvmånar. 2. Blanda ingredienserna till lagen och lägg i löken och gurkan. Låt stå en timme eller längre.