[caption id="attachment_2632" align="alignnone" width="700"] Citrusmarmelad och lime curd. Foto: Ulf Svensson[/caption] Jag är helt tokig i citrusfrukter, jag kan aldrig få nog äter flera om dan speciellt den här tiden på året. Inbillar mig att det gör att jag håller mig frisk. Men nu när apelsinerna är extra fina och prisvärda brukar jag också passa på och göra marmelad. Här ska ni få ett riktigt lättgjort recept på en marmelad med både apelsin och citron. Arbetsinsatsen är minimal och du får en god och frisk marmelad. Köp ekologiska frukter så vet du att de inte är besprutade. Jag använder matberedare så går det riktigt snabbt att finfördela frukten. Naturligtvis kan du skära med kniv. När jag använder kniv brukar jag först dela citrusfrukterna med skal och sedan skiva dem mycket tunt. De skalade frukterna kan du tärna. Du ska också få mitt recept på Lime curd som också är så god på rostat bröd, till scones eller som tårtfyllning. Snabb och lättgjord apelsinmarmelad - recept Ca 2 3/4 kg marmelad 2 skalade apelsiner, 2 apelsiner med skal och 1 citron med skal (total vikt 1 kg) 1 liter vatten 1 kg syltsocker Gör så här 1. Tvätta och borsta citrusskalen väl. Skär frukten i mindre bitar. Kör allt i matberedare till ett mos med små skalbitar. 2. Koka moset med vattnet ca 20 minuter under lock. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt koka ganska kraftigt utan lock ca 15 minuter. Häll upp på rena burkar och sätt på lock. Förvara marmeladen i kylskåp. Lime curd - recept 2 små burkar 5–6 limer 2 ägg 2 1/2 dl strösocker 125 g smör Gör så här 1. Finriv skalet av 3 lime och pressa frukterna tills du har 2 dl saft. 2. Blanda skal, limesaft med ägg och socker i en tjockbottnad kastrull. Sjud till en tjock kräm på svag värme. 3. Vispa ned smöret i bitar och låt krämen kallna. Förvara i kylskåp.