[caption id="attachment_9935" align="alignnone" width="1024"] Smördegsvåffla med rökt lax och rom. Foto: Christina UhlinSnabbt, enkelt och så gott!Vet du inte vad du ska bjuda på till förrätt? Då kan jag tipsa om den här enkla och festliga smördegsvåfflan. Jag gräddar smördegen direkt i våffeljärnet. Det går oerhört lätt och snabbt och förstås kan du grädda i ugn också. Du kan toppa med vad du vill. Rökt lax och crème fraiche toppad med lite löjrom har jag gjort här. Det är lika gott med annan rom eller helt enkelt utan. Skagenröra är också gott att toppa med.Grädda i ugnSätt ugnen på 225°. Kavla ut smördegen till en kvadrat och skär den i fyra bitar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Nagga på ett par ställen och grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg, 12–15 minuter.Smördegsvåffla med lax och löjromLätt och enkelt gör du smördegsvåfflor om du har ett våffeljärn. I annat fall kan du grädda smördegsplattorna i ugnen, se ovan.4 portionerTid: 10 minuter1 fryst smördegsplatta, ca 100 gsmör4 skivor rökt eller gravad lax1 dl crème fraiche50 g löjrom2 msk finskuren gräslökTillbehörcitronklyftorGör så här1. Hetta upp ett våffeljärn. Kavla smördegsplattan så att den blir ungefär lika stor som järnet. Pensla järnet med smör.2. Grädda ca 1 minut till fin färg. Lägg våfflan på ett galler.3. Toppa med laxskivor, crème fraiche och fint skuren gräslök.Dryckestips till smördegsvåffla med laxFerrari Brut Organic, ItalienNr 7721, 189 kr.Elegant mousserande vin från Trento. Aptitretande, ren fruktighet med stråk av bröd och citrus. Castelforte Prosecco Extra Dry, ItalienNr 7720, 99 kr.Prosecco i lättsam stil med toner av gula frukter och pigg fräschör. Aningen druvsötma i avslutningen.