[caption id="attachment_9935" align="alignnone" width="1024"] Smördegsvåffla med rökt lax och rom. Foto: Christina Uhlin[/caption] Vet du inte vad du ska bjuda på till förrätt? Då kan jag tipsa om den här enkla och festliga smördegsvåfflan. Jag gräddar smördegen direkt i våffeljärnet. Det går oerhört lätt och snabbt och förstås kan du grädda i ugn också. Du kan toppa med vad du vill. Rökt lax och crème fraiche toppat med lite löjrom har jag här. Det är lika gott med annan rom eller helt enkelt utan. Skagenröra är också gott att toppa med. Grädda i ugn Sätt ugnen på 225°. Kavla ut smördegen till en kvadrat och skär den i fyra bitar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Nagga på ett par ställen och grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg, 12–15 minuter. Smördegsvåffla med lax och löjrom Lätt och enkelt gör du smördegsvåfflor om du har ett våffeljärn. I annat fall kan du grädda smördegsplattorna i ugnen, se ovan. 4 portioner Tid: 10 minuter 1 fryst smördegsplatta, ca 100 g smör 4 skivor rökt eller gravad lax 1 dl crème fraiche 50 g löjrom 2 msk finskuren gräslök Tillbehör citronklyftor Gör så här 1. Hetta upp ett våffeljärn. Kavla smördegsplattan så att den blir ungefär lika stor som järnet. Pensla järnet med smör. 2. Grädda ca 1 minut till fin färg. Lägg våfflan på ett galler. 3. Toppa med laxskivor, crème fraiche och fint skuren gräslök. Dryckestips till smördegsvåffla med lax Castelforte Prosecco Extra Dry, Italien Nr 7720, 89 kr. Prosecco i lättsam stil med toner av gula frukter och pigg fräschör. Aningen druvsötma i avslutningen. Ferrari Brut Organic, Italien Nr 7721, 165 kr. Elegant mousserande vin från Trento. Aptitretande, ren fruktighet med stråk av bröd och citrus.