[caption id="attachment_2997" align="alignnone" width="700"] Smördegstarteletter med rödbetor och fetaost. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Gott till glöggen Snart stundar glöggtider och det är inte alltid helt lätt att hitta något salt som passar till glöggfesten. Men testa mina rödbetstarteletter med lök, rödbetor och fetaost på rundlar av smördeg. Det blev väldigt uppskattade när jag bjöd på dem. De passar också att servera på en buffé eller som förrätt. Du kan göra dem helt klara i förväg, men värm dem gärna så att de är lite ljumma när du ska servera. Men de är även goda rumstempererade. Välj en smördeg som innehåller smör, tyvärr finns det många sorter som inte är i närheten av smör trots namnet. Vill du förenkla så finns det färdigkokta rödbetor att köpa i grönsaksdisken. Smördegstarteletter med rödbetor och fetaost De kan göras helt klara i förväg och går bra att värma inför serveringen. 8–10 stycken Tid: 45 minuter 500 g smördeg, färsk eller tinad 4–5 gula lökar 2 msk olivolja + till pensling 1 msk balsamvinäger salt och nymald svartpeppar ¾ tsk torkad timjan 500 g kokta, skalade rödbetor 1 paket fetaost, 150 g Till pensling och garnering 1 ägg, söndervispat 1 msk svarta sesamfrön färsk timjan Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Skala och skiva löken mycket tunt. Fräs löken riktigt mjuk i olivoljan. Tillsätt vinägern och låt den koka in. Smaka av med salt, peppar och timjan. 3. Skiva betorna mycket tunt. 4. Ta ut rundlar, 10–12 cm, av smördegen med utstickare eller skär runt ett kaffefat. Om du använder frysta plattor kan du behöva kavla ut dem något. Lägg rundlarna på plåt med bakplåtspapper. Använd en utstickare som är ca 1 cm mindre eller skåra med kniv en cirkel 1 cm in från kanten, men inte ända ner till plåten. Nagga i mitten på flera ställen men inte på kanten. Pensla kanten med ägg och strö över frön. Grädda dem 12–15 minuter till fin färg. 5. Lägg på lökfräset och täck med rödbetsskivorna. Pensla lätt med olja. Smula och strö över fetaosten. 6. Gratinera mitt i ugnen ca 6 minuter eller längre om de hunnit kallna. Garnera eventuellt med färsk timjan.