Enkel att göra men ser proffsig utI dag säger jag grattis till alla Emma som har namnsdag i dag. Det blir med den här tårtan som ser så proffsig ut men kräver väldigt lite med jobb. Välj en smördeg med smör, smördeg ska ha smör tycker jag. Du kan givetvis kavla ihop smördegsplattor som har varit frysta också. Lite mer jobb än om du använder en hel smördegsplatta. Den frasiga smördegen har jag fyllt med en mandelfyllning med citron. Det blir så gott till bären och med den här tårtan kan du verkligen bekvämimpa. Den är oerhört lättgjord men ser så fin ut. Variera med de bär som du får tag på. Jordgubbar eller björnbär är lika gott som hallon och blåbär. Bären får ett fint tunt gelétäcke av färdig gelé som jag smälter försiktigt och penslar på bären.Önskar er alla en fin lördag!Smördegstarte med hallon och blåbär8–10 bitarTid: 15 minuter+ tid i ugnen och att svalna1 rulle smördeg, 250 g1 ägg till penslingFyllning250 g mandelmassa, grovriven2 äggfinrivet skal av 1 ekologisk citron500 g bär, hallon och blåbär eller andra bär1 burk röd vinbärsgelé, 225 gTillbehör3–4 dl vispgräddeGör så här1. Sätt ugnen på 200°.2. Rulla ut smördegen och låt den tina om den är fryst. Ta ut en rundel så stor du kan av degen om den inte redan är rundskuren. Lägg rundeln på plåt med bakplåtspapper. Rulla resten av degen till en smal korv som räcker att sätta runt ytterkanten. Pensla yttersta delen av rundeln med ägg och tryck fast den tunna degkorven som en kant ytterst på rundeln eller vik till en kant av den runda smördegen. Pensla även kanten.3. Blanda mandelmassan med äggen och citronskalet till en jämn smet. Fördela smeten innanför kanten. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter, tills fyllningen stannat. Låt kallna. Hit kan förberedas i god tid.4. Fördela bären över fyllningen. Smält gelén försiktigt i en liten kastrull. Låt svalna något och pensla sedan bären med gelén. Låt stelna.5. Servera tarten med vispad grädde.Här hittar du en liknande smördegstårta som jag gjort med päron.