[caption id="attachment_5917" align="alignnone" width="1024"] Marockansk gryta med couscous och kryddig morotssallad. Foto: Ulrika Pousette[/caption] [caption id="attachment_5923" align="alignnone" width="1024"] Nu är det säsong för apelsiner och de får spela huvudrollen i den fräscha desserten. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Helgmeny Smördegspiroger med ägg och lax * Marockansk gryta med couscous och kryddig morotssallad * Apelsinsallad med pistasch- och marängtopp Den här veckan bjuder jag på en helgmeny där huvudrätt och dessert är inspirerade av Marocko. Till förrätt blir det piroger med ägg och lax och sedan blir det marockanska smaker i en god gryta. Det här är en riktig favoritgryta som jag ofta gör så här års. Grytor är perfekt bjudmat som kan förberedas i god tid och den här så god med sin fina kryddning av bland annat saffran, spiskummin, koriander och färsk ingefära. Låt den stå länge och puttra på spisen eller i ugnen tills köttet blir riktigt mört. Grytan blir nästan bara godare av att stå till nästa dag, så du kan förbereda i mycket god tid. Blir det över kan du frysa in den. Till grytan serverar jag couscous och en kryddig morotssallad. Till dessert blir det en härlig apelsinsallad med granatäpple toppad med maräng och pistaschmandlar. Pirogerna kan du göra klara i förväg och bara grädda innan gästerna kommer. Allt annat kan förberedast förutom couscousen som bör serveras nylagad. Men den går ju ursnabbt att göra, följ bara anvisningen på paketet. Önskar er alla en riktigt trevlig helg! [caption id="attachment_5922" align="alignnone" width="1024"] Frasiga smördegspiroger med ägg- och laxfyllnning. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Smördegspiroger med ägg och lax Pirogerna smakar allra godast nygräddade. Men du kan göra dem klara för gräddning långt i förväg och förvara dem i kylen. Pirogerna passar också bra att ta med på pickning. Vill man värma kan man då göra det i folie över öppen eld. 8 piroger 4 frysta smördegsplattor 1 msk smör 1 bananschalottenlök 3 hårdkokta ägg 150 g kallrökt lax 1 krm salt 1/2 krm nymald vitpeppar 2 msk finhackad dill 1 ägg till pensling Tillbehör blandad sallad citronolja Gör så här 1.Sätt ugnen på 200º. Tina smördegen. 2. Finhacka löken och fräs den i smör. 3. Hacka de hårdkokta äggen och laxen. Blanda ner den frästa löken, salt, peppar och dill. 4. Halvera smördegsplattorna till kvadrater. Pensla kanterna med uppvispat ägg och lägg på fyllning på en sida och vik ihop till trianglar. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla med ägg. 5. Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter tills de fått fin färg. Servera dem varma med sallad som fuktats lätt med citronolivolja. [caption id="attachment_5921" align="alignnone" width="1024"] Marockansk gryta serverad med couscous och kryddiga morötter. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Marockansk gryta Koktiden beror på vilken styckningsdetalj du väljer. Högrev blir mör mycket snabbare än till exempel ytterlår. Så anpassa koktiden så att köttet blir riktigt mört. Det går också mycket bra att koka grytan i ugnen vid 125°. 8 portioner 1 1/2 kg benfri högrev eller annat grytkött av nöt smör och olivolja till stekning 4 gula lökar 1 msk salt 1 kuvert saffran, 0.5 g 3 tsk mald spiskummin 2 tsk mald koriander 1 tsk sambal olek 2 msk finriven färsk ingefära 2 burkar krossade tomater à 400 g 1 burk eller tetra kikärter, 400 g Morotssallad 10 morötter 4 msk olivolja 1/2 tsk salt 1 pressad vitlöksklyfta 1 tsk spiskummin 1 msk finriven färsk ingefära 2 msk pressad citron 1/2 dl hackad färsk koriander eller persilja Tillbehör couscous Gör så här 1. Putsa och skär köttet i grytbitar. Bryn dem i smör och olja i en stekpanna. Flytta över dem till en gryta. 2. Skala löken och tärna grovt. Låt den fräsa med i grytan. Salta och tillsätt kryddorna som får fräsa med en kort stund. Tillsätt tomaterna och koka under lock tills köttet är riktigt mört ca 1½–2 timmar. Rör om då och då. 3. Tillsätt kikärterna. Smaka av med salt och eventuellt mer kryddor. 4. Morotsallad: Skala och slanta morötterna. Koka dem 5 minuter i saltat vatten. Fräs salt, vitlök och kryddor i olivoljan 1 minut. Tillsätt pressad citron och häll blandningen över morötterna. Rör om. Blanda ner koriander före serveringen. Hit kan förberedas. 5. Koka couscousen enligt förpackningen strax innan ni ska äta. Värm grytan och servera med nygjorda couscousen och morotssalladen. [caption id="attachment_5920" align="alignnone" width="1024"] Apelsinsallad med pistasch- och marängtopp. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Apelsinsallad med pistasch- och marängtopp Salladen kan göras klar långt i förväg och sedan är det bara att vispa och klicka på marängen. Det bästa resultatet för att ge marängen färg är att använda gasolbrännare. Annars går det bra att placera salladen under grill i ugnen någon minut. Se då till att formarna tål värme. 8 portioner 5 vältvättade apelsiner, helst ekologiska 2 msk strösocker 2 msk citruslikör, t ex Cointreau 1 granatäpple eller 1 paket frysta granatäppelkärnor Maräng 2 äggvitor 3/4 dl strösocker 2 msk hackade pistaschnötter Gör så här 1. Skär bort skalet från apelsinerna så att även den vita hinnan kommer bort. Skiva och skär dem i mindre bitar. Häll apelsinerna med saften i en skål, strö på socker och citruslikör. Skär loss skalet från granatäpplet och kräng det så att du kan pilla loss kärnorna. Se till att du inte får med de vita hinnorna. Blanda ner granatäppelkärnorna med apelsinerna. 2. Maräng: Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng. 3. Fördela salladen i värmetåliga glas eller små portionsformar. Klicka på marängen. Strö över hackade pistaschnötter. Gratinera med gasolbrännare eller under grill någon minut i ugnen.