[caption id="attachment_7800" align="alignnone" width="1024"] Mustig och god kycklinggryta med tomat och paprika. Foto: Per- Erik Berglund[/caption] En god och värmande gryta med kyckling är aldrig fel så här års. Kycklinggrytan blir så mustig och god tack vara att jag gör den på en hel kyckling. Hel kyckling är väldigt prisvärt och så får du så god sås när kycklingen kokar med ben. Grytan passar att servera med ris, gryn av olika slag eller kokt potatis eller klyftpotatis. Kycklinggryta med tomat och paprika Det blir en extra mustig och god gryta när du gör den av hel kyckling. Den är god att servera med pressad potatis eller ugnsstekt klyftpotatis. Ris passar också, men det finns inte med i inköpslistan. 4 portioner Tid: 45 minuter 1 hel kyckling, ca 1 kg ½ dl vetemjöl olja eller smör till stekning ca 2 tsk salt nymald svartpeppar 2 gula lökar 2–3 vitlöksklyftor 1 burk finkrossade tomater, 400 g 1+1 dl vatten 2 paprikor ev ½ tsk chiliflakes 2 tsk torkad timjan Tillbehör ris, matgryn, klyftpotatis eller kokt potatis haricôts verts Gör så här 1. Stycka kycklingen i bitar. Vänd runt kycklingbitarna i mjölet. Hetta upp en stekpanna med olja eller smör. Bryn kycklingen runt om. Salta och peppra under tiden. 2. Klyfta lökarna och fräs dem tillsammans med riven eller pressad vitlök i olja eller smör i en stor gryta tills de börjar mjukna. 3. Tillsätt tomaterna och skölj ur burken med 1 dl vatten och häll det i grytan. 4. Skär paprikorna i bitar, tillsätt dem, timjan och chiliflakes. Koka upp. Lägg ner kycklingbitarna och skölj ur stekpannan med 1 dl vatten som du tillsätter i grytan. 5. Låt sjuda under lock ca 20 minuter tills kycklingen känns mör och börjar lossna från benen. Smaka av om det behövs mer salt eller kryddor.