[caption id="attachment_9560" align="alignnone" width="1024"] Saftig skållad råglimpa. Foto: Christina Uhlin[/caption]Jag fortsätter med recept som passar till julen. Det här egentligen en limpa som är lika god året om. Den blir så saftig och god och håller sig länge tack vare att jag skållar rågmjölet. Jag kryddar den med brödkryddor, en färdig blandning av kummin, anis och fänkål. Limpan är supergod till ost. Men passar även till allt annat på julbordet. Det är också en perfekt limpa till utflyktsmackor. Självklart går det mycket bra att frysa limpan.Önskar er alla en fin vecka!Skållad råglimpaTack vare skållningen blir limpan väldigt saftig och håller sig länge. Den är god till det mesta på julbordet.1 stor limpa250 g rågmjöl, ca 5 dl500 g kokande vatten, 5 dl50 g jäst för söta degar1 dl ljummet vatten1½ tsk salt¾ dl mörk brödsirap1 msk finstötta brödkryddor (kummin, anis och fänkål)600 g vetemjöl special, 10 dlGör så här1. Väg upp rågmjölet i en stor bunke. Häll över det heta vattnet och rör om. Täck med plastfilm och låt stå minst 12 timmar.2. Lös jästen i 1 dl ljummet vatten. Häll blandningen över rågskållningen. Tillsätt salt, sirap, brödkryddor och vetemjölet, men spara ca 1 dl till utbakningen. Arbeta degen väl, strö över mjöl och låt jäsa under plastfolie ca 1 timme.3. Ta upp degen på mjölat bord och forma till en stor limpa. Lägg den på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk ca 40 minuter.4. Sätt ugnen på 225° i slutet av jästiden. Grädda på andra falsen nerifrån ca 45 minuter.