[caption id="attachment_4578" align="alignnone" width="1024"] Siciliansk tårta med apelsin. Foto: Linus Hallgren[/caption] Efterlyst tårta Det är alltid lika roligt att höra när ni uppskattar recepten. I helgen fick jag veta att det här var en läsares favorittårta och nu hade hon tappat receptet och undrade om kunde få det. Efter lite sök i arkiven hittade jag det. Det är en läcker tårta som får smakerna att förflytta sig till Sicilien. Apelsin, ricotta och mandel är en härlig smakkombo. Den är väldigt fräsch och god med lätta och luftiga bottnar och gott knaper av krispigt mandelhack. Tårtan kan göras klar dagen före och förvaras i kyl. Passar ofta bra att kunna förbereda i god tid. I stället för apelsiner kan du servera lätt sötade bär till tårtan. [caption id="attachment_4581" align="alignnone" width="1024"] Siciliansk tårta med apelsin. Foto: Linus Hallgren[/caption] SICILIANSK TÅRTA MED RICOTTAKRÄM, MANDEL OCH APELSIN 8–10 BITAR TID: 1 TIMME + GRÄDDNING smör och ströbröd till formen ev 3 msk maraschino, limoncello eller annan citruslikör KAKA 4 stora ägg 200 g strösocker 100 g vetemjöl APELSINER 2–3 ekologiska apelsiner 2 dl strösocker 4 dl vatten RICOTTAKRÄM 1 dl vispgrädde finrivet skal av 1 ekologisk citron 500 g ricotta 1½ dl florsocker 2 tsk äkta vaniljsocker GARNERING 100 g sötmandel myntablad GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 180°. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Smörj och bröa eller mjöla formen väl. 2. Kaka: Separera gulor och vitor. Vispa gulorna och sockret till en pösig smet. Vispa vitorna i en ren skål med rena vispar till fast skum. Vänd ner vitorna växelvis med mjölet med stora luftiga tag med en slickepott. 3. Häll smeten i formen. Grädda cirka 30 minuter på nedersta falsen i ugnen. Prova med sticka att den är torr Ta ut kakan och låt den svalna. 4. Apelsiner: Tvätta och borsta apelsinerna väl och skiva dem tunt. Koka upp socker och vatten i en låg, vid kastrull. Lägg ner skivorna och låt sjuda under lock cirka 20 minuter tills skalen börjar mjukna. Ta av locket och koka ytterligare cirka 10 minuter så att vätskan reduceras något. Låt kallna. 5. Garnering: Rosta mandeln i en torr, medelvarm panna eller i ugnen vid 150° tills den får lite färg. Passa noga så att den inte bränns. Låt svalna och finhacka mandeln. 6. Ricottakräm: Vispa grädden lätt och vispa sedan samman den med citronskal, ricottaost, florsocker och vaniljsocker. 7. Dela kakan till två bottnar. Fukta dem eventuellt med lite likör. Bred på drygt ⅓ av ricottakrämen på den understa bottnen. Lägg på den andra bottnen och täck den och kanterna med resten av krämen. Strö på man-delhacket och förvara övertäckt i kyl tills det är dags att servera. Den kan gärna stå till nästa dag och safta till sig. 8. Servera tårtan med apelsinerna. Strö gärna över några myntablad som garnering på apelsinerna.