[caption id="attachment_7644" align="alignnone" width="1024"] 3 sillfavoriter – senapssill, örtsill med pinjenötter och inlagd sill med lingon och stjärnanis. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Tre snabblagade sillfavoriter Julen närmar sig har du inte hunnit med att laga julmat än. Lugn det finns snabba recept. För mig är sill nog det allra viktigaste. Sillarna är det som jag inte kan vara utan på julbordet. Problemet är att jag ofta äter lite för mycket av sillbordet och då finns det lite plats över för allt annat gott. I år ska jag försöka hejda mig och inte äta för mycket och sillen håller ju bra upp till 1 vecka i kylen. Här kommer tre av mina egna sillfavoriter till jul. Två krämiga och en klar. Satserna är inte alltför stora men räcker gott och väl till 6 personer. Det kommer säkerligen bli över, men det är ju gott att ha lite rester också. Välj hela filéer Dessa sillar är gjorda på 5-minutersill från Abba. Men jag tycker det är viktigt att välja de hela filéerna och inte de som är skurna i bitar. Jag upplever att kvaliteten är bättre på de hela filéerna. De andra är lite sladdriga. Dessutom är det bra för du kan skära dem i precis så breda bitar som du själv vill ha. Dessa recept kan ju självklart göras med salta sillar som du själv lägger in i ättikslag och sedan kompletterar med kryddningen eller göra såserna efter mina recept. I senapssillen har jag muscovadosocker och två sorters senap, det tycker jag blir jättegott. Örtsill med pinjenötter En grön och god sill som får extra fin smak av pinjenötter. Du kan ta sötmandel i stället för pinjenötter, det blir också gott. 6 portioner 1 ask 5-minuterssill i hela filéer, 420 g Örtsås 3 msk pinjenötter 1 dl finhackad dill 20 basilikablad ½ dl finskuren gräslök 1 liten vitlöksklyfta, pressad 1 dl majonnäs 2 dl gräddfil ½ tsk salt nymald vitpeppar Gör så här 1. Häll av spadet och låt sillfiléerna rinna av. Skär dem sedan i bitar. 2. Örtsås: Rosta pinjenötterna i en torr panna på medelvärme, passa noga då de lätt bränns vid. Hacka dillen, basilikan och pinjenötterna fint, gärna i matberedare eller mixer, och skär gräslöken i små bitar och tillsätt den. 3. Blanda ner pressad vitlök med majonnäs. Rör sedan ner gräddfilen. Smaka av med salt och nymald vitpeppar. Blanda ner sillbitarna. Låt stå minst några timmar. Senapssill Senapssill vill jag inte vara utan på julbordet. 6 portioner 1 ask 5-minuterssill i hela filéer, 420 g ½ dl söt grovkornig senap 2 msk ljust muscovadosocker 1 msk dijonsenap 2 tsk vitvinsvinäger 2 krm salt lite nymald vitpeppar 1 dl neutral rapsolja 1 dl finhackad dill Gör så här 1. Blanda samtliga ingredienser till såsen utom olja och dill i en skål. 2. Vispa i oljan droppvis så att såsen inte skär sig. 3. Låt filéerna rinna av. Skär dem sedan i bitar. 4. Rör ner den hackade dillen. Lägg ner sillbitarna. Ställ kallt minst några timmar. Lingonsill med stjärnanis En god klar sillinläggning som får en spännande ton av stjärnanisen och blir extra vacker av lingonen. 6 portioner 1 ask 5-minuterssill i hela filéer, 420 g 1 rödlök 4 stjärnanis 1 dl lingon Gör så här 1. Häll av och spara spadet. Låt sillfilé- erna rinna av. Skär dem sedan i bitar. 2. Skala rödlöken och skiva den tunt. 3. Lossa 5 frön från stjärnanisen och stöt dem fint. Lägg dem i lagen med resten av stjärnanisen och lingonen. Låt stå minst några timmar. Här hittar du ytterligare en snabblagad sillvariant. Här hittar du recept på en god portvinssill.