[caption id="attachment_5901" align="alignnone" width="1024"] Saftiga lättbakade muffins med saffran. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Nu är jag åter i Malmö efter en kort trip till New York, där var det alls inte så mycket julskyltning som jag hade väntat mig. Men själv är jag sugen på att börja med lite pynt och bak inför 1:a advent som är på söndag. Jag älskar saffran i bakverk. Till 1:a advent brukar jag alltid baka något med saffran i, men inte de traditionella lussebullarna. De får vänta till Lucia. De här är otroligt lättbakade och allra godast att äta nygräddade, blir det över kan du frysa in dem. De tinar ganska snabbt. Saffransmuffins De här är både snabb- och lättbakade. 12–15 stycken 1/2 dl sötmandel, 35 g 100 g smör 2 dl strösocker 2 ägg 1 kuvert saffran, 0,5 g 1/2 dl filmjölk 2 3/4 dl vetemjöl, 165 g 1 tsk bakpulver 1 dl russin Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Hacka mandeln. 3. Vispa smör och socker med elvisp. 4. Vispa ned äggen ett i taget. 5. Stöt saffran med 1 tsk strösocker. Häll på filmjölk och låt saffranet lösa sig. 6. Blanda vetemjöl, bakpulver, mandel och russin. Rör ner blandningen i äggsmeten och sedan saffransblandningen. 7. Fördela smeten i smorda mjölade muffinsformar eller i stora bullformar av papper. Det blir 12 stycken i muffinsformar och 15 i stora pappersformar. Grädda ca 15 minuter mitt i ugnen..