Saftiga lättbakade muffins med saffran. Foto: Ulrika PousetteJag älskar saffran i bakverk. I går blev jag påmind om dessa muffins när jag fick en fråga om receptet och idag kom positiva kommentarer om muffinsen. Frågan var om mandeln ska skållas. Jag skållar inte mandeln i dessa muffins, det går alldeles utmärkt med oskållade mandlar. Muffins är perfekt om du inte vill dra igång med en jäsdeg. Dessa muffins är otroligt lättbakade och allra godast att äta nygräddade, blir det över kan du frysa in dem. De tinar ganska snabbt.SaffransmuffinsDe här är både snabb- och lättbakade.12–15 stycken1/2 dl sötmandel, 35 g100 g smör2 dl strösocker2 ägg1/2–1 kuvert saffran, 0,5 g1/2 dl filmjölk2 3/4 dl vetemjöl, 165 g1 tsk bakpulver1 dl russinGör så här1. Sätt ugnen på 200°.2. Hacka mandeln.3. Vispa smör och socker med elvisp.4. Vispa ned äggen ett i taget.5. Stöt saffran med 1 tsk strösocker. Häll på filmjölk och låt saffranet lösa sig.6. Blanda vetemjöl, bakpulver, mandel och russin. Rör ner blandningen i äggsmeten och sedan saffransblandningen.7. Fördela smeten i smorda mjölade muffinsformar eller i stora bullformar av papper. Det blir 12 stycken i muffinsformar och 15 i stora pappersformar. Grädda ca 15 minuter mitt i ugnen.