[caption id="attachment_5912" align="alignnone" width="1024"] Saftiga saffranskransar med kardemumma och apelsin. Foto: Ulrika Pousette.[/caption] Saffran, kardemumma och apelsin är en perfekt kombo Har du testat kombinationen av saffran, apelsin och kardemumma. Här har jag fyllt saffransbrödet med kardemummasmör och apelsinmarmelad. Det blir jättegott, tycker jag. Jag älskar saffransbröd av olika slag och försöker variera fyllningarna. Att göra kransar är enkelt och blir dessutom väldigt fint. Saftiga saffranskransar Av degen kan du göra två saftiga saffranskrans, men givetvis kan du göra lussekatter av degen. 1 grunddeg 2 kuvert saffran, 1 g 1 msk sprit t ex vodka eller rom 6 dl mjölk 2 dl strösocker 1/2 tsk salt 1 ägg + 1 ägg till pensling 175 g smör, rumsvarmt 50 g jäst för söta degar 19–20 dl vetemjöl (1 100 –1 200 g Fyllning 75–100 g smör 2 tsk nystött kardemumma 3 dl apelsinmarmelad Pensling ägg och mandelspån Gör så här Stöt saffranet med 1/2 tsk salt. Häll på sprit. Låt stå minst 30 minuter. Ljumma degvätskan, tillsätt saffran, socker och salt. Låt det bli fingervarmt, 37°. Tillsätt ägget och smöret i bitar. Häll alltsammans över smulad jäst i en bunke och rör tills den löst sig. Tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta väl tills degen blir smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Jäs under duk ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200°. Blanda smör och kardemumma. Dela degen i två delar och kavla varje del till en rektangel 35x60. Bred på kardemummasmöret och sedan marmeladen. Rulla ihop från långsidan och lägg till en krans på plåt med bakplåtspapper. Klipp djupa jack och lägg flikarna växelvis åt vänster och höger. Jäs under duk ca 35 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och mandelspån. Grädda ca 25 minuter i nedre delen av ugnen.