[caption id="attachment_7808" align="alignnone" width="1024"] Saftiga luftiga gifflar nästan som briocher. Foto: Christina Uhlin[/caption] De här gifflarna är riktiga lyxgifflar som blir nästan som briocher. De passar lika bra till frukostbröd, som till kuvertbröd eller utflyktsbröd. Det går alldeles utmärkt att frysa dem och det är lätt att ta fram precis så många som går åt. Du kan äta dem bara med smör men de passar förträffligt till ost, skinka och andra charkuterier. Lyxgifflar Lätta och luftiga nästan som brioche blir de här bröden. Gifflarna är perfekta att ha i frysen och sedan ta fram och tina snabbt. De passar både som kuvertbröd, frukostbröd och utflyktsbröd. 36–40 gifflar 25 g jäst 6 dl mjölk, 600 g 2 stora ägg 1 kg vetemjöl 1 msk salt 150 g smör, rumsvarmt Pensling 1 ägg sesam- eller vallmofrö Gör så här 1. Finfördela jästen i en bunke. Ljumma mjölken tills den är 37°, fingervarm. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt äggen och blanda samman. 2. Häll 1 kg vetemjöl och salt i en stor bunke, gärna köksmaskin, och finfördela smöret i mjölet med fingrarna. Häll degvätskan över mjöl- och smörblandningen. Arbeta degen mycket väl tills den är smidig. 3. Strö över mjöl och jäs under plastfolie eller duk ca 1 timme. 4. Ta upp den jästa degen på mjölat bord. Arbeta samman och dela den i fyra delar. 5. Kavla ut varje del till en stor rundel, ca 35 cm i diameter. Sporra eller skär 8–10 snibbar av varje rundel. Rulla ihop snibbarna till gifflar, börja från den breda sidan och vik in snibben så att den hamnar på undersidan. I annat fall kan den sprätta upp under gräddningen. Jäs ca 30 minuter under duk 6. Sätt under tiden ugnen på 225°. 7. Pensla de färdigjästa bröden med söndervispat ägg och strö över sesam- eller vallmofrön. 8. Grädda gifflarna mitt i ugnen 12–14 minuter tills de fått fin färg.