[caption id="attachment_4190" align="alignnone" width="1960"] Ljuvligt god och saftig kardemummakaka. Foto: Christina Uhlin[/caption] Idag bjuder jag på en saftig kardemummakaka, som jag själv är väldigt förtjust i. Använd hela kardemummakärnor och stöt dem strax innan du ska baka. Den färdigmalda kardemumman har tappat mycket av aromen, eftersom den är flyktig. Kakan är lika god till en kopp kaffe som till en kopp te eller ett glas mjölk. Den håller sig saftig i många dagar och det går mycket bra att frysa in den. [caption id="attachment_8095" align="alignnone" width="1024"] Stor kakform från Nordic Ware, men du kan även baka i 2 mindre formar. Foto: Christina Uhlin[/caption] Saftig kardemummakaka En riktigt saftig och god kaka. Om du inte har en så stor form kan du baka i två mindre formar, men tänk på att då blir gräddningstiden kortare. 14 stora bitar Tid: 20 minuter + ca 1 timme i ugn smör + ströbröd till formen 300 g smör, rumsvarmt 4½ dl strösocker, 380 g 3 stora ägg 6 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 5 tsk nystötta kardemummakärnor 2 dl mjölk Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en stor kakform, 2,3 liter. 2. Vispa smör och socker länge tills det blir riktigt pösigt. Vispa sedan ner äggen ett i taget. 3. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner det i smeten. 4. Rör sedan ner mjölken. Blanda väl och fördela smeten i formen. Slå formen mot bänken så att smeten rinner ner i alla vinklar. 5. Grädda kakan på nedersta falsen ca 1 timme eller ca 40 minuter i mindre formar. Prova med sticka att den är torr. Låt vila en stund i formen och stjälp sedan upp kakan. Njut den till en kopp te eller kaffe. Det går mycket bra att frysa in kakan. [caption id="attachment_8094" align="alignnone" width="1024"] Njut kakan till en kopp te eller kaffe, gärna nybakad. Foto: Christina Uhlin[/caption]