[caption id="attachment_5097" align="alignnone" width="1024"] En riktigt saftig äppelkaka med mandel och kardemumma.[/caption] Det fortfarande sommar men när man gör tidning måste man ligga långt före, så i dag har vi fotograferat höstmat i vårt provkök. Om det är något som hör hösten till så är det väl äppelkakor. Det är inte långt kvar till de svenska äpplena är mogna. Här ska ni få recept på en riktigt god och lättgjord äppelkaka. Gör den redan nu eller vänta tills de sötsyrliga svenska äpplena finns. Provsmakarna var helt lyriska när de testade kakan. Den blir så otroligt saftig och smaken av kardemumma och mandel ihop med äpplen blir så gott! Godaste vaniljkrämen Jag köper aldrig färdiga vaniljsåser för den godaste gör man så enkelt själv och den heter Crème Chantilly. Receptet får du här och jag lovar när du provat den vill du aldrig köpa färdiga såser. Den blir även god med äkta vaniljsocker om du inte har vaniljstång. Till den här kakan är det även gott med enbart vispad grädde eller vaniljglass passar också. Mandeläppelkaka med kardemumma Den här kakan är enkel att göra och riktigt saftig och god. Extra läckert blir det med crème chantilly eller grädde till kakan. 1 kaka, cirka 10 bitar Tid: 15 minuter + 35 minuter i ugn 2 stora ägg 1½ dl strösocker 2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 2 tsk finstött kardemumma 200 g riven mandelmassa 3–4 äpplen ½–1 dl hackad sötmandel 75 g smör Crème chantilly 3 dl vispgrädde ½–1 vaniljstång ca 3 msk florsocker Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Smörj formen. 2. Vispa ägg och socker pösigt. 3. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och mandelmassa. 4. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i formen. 5. Skala äpplena och skär dem i ganska tunna klyftor. Tryck ner dem smeten. Strö över mandelhacket. Hyvla över smöret med en osthyvel. 6. Grädda 35–40 minuter på nedersta falsen. Låt svalna. 7. Crème chantilly: Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna i en bunke, lägg även i stången. Häll på grädden och vispa till en lätt och fluffig kräm. Smaka av med florsocker. Låt vaniljstången ligga i tills det är dags att servera.