[caption id="attachment_8018" align="alignnone" width="1024"] Saftig mandelkaka med citron och ett knaprigt täcke med sötmandel och vit choklad. Foto: Linus Hallgren[/caption] Vet ni vad hemligheten med den här kakan är? Jo, den innehåller potatis men inget mjöl. Kakan är helt glutenfri om du bara bröar med glutenfritt ströbröd, glutenfritt mjöl eller polenta. Du kanske har ätit kronans kaka och den här är lite uppgraderad variant. Det knapriga täcket av mandel och vit choklad blir så fantastiskt gott. Kakan är underbart god precis som den är men det blir också en festlig dessert om du serverar den med bär och lättvispad grädde. Mandel- och citronkaka med knapertäcke Saftig och överraskande god och dessutom är den glutenfri om formen bröas med glutenfritt ströbröd eller t ex polenta. 10–12 bitar Tid: ca 1 timme 150 g sötmandel 3 dl strösocker 100 g smör 4 ägg finrivet skal av 1 ekologisk citron 200 g kall, kokt och skalad potatis. Knapertäcke 50 g grovhackad sötmandel 100 g grovhackad vit choklad Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. ca 24 cm i diameter. 2. Finhacka mandel och socker i matberedare. Tillsätt kallt smör i bitar. Tillsätt äggen och finrivet citronskal och till sist potatisen i bitar. Kör tills den är finfördelad och allt är blandat. Du kan också göra allt för hand genom att finhacka mandeln för hand och pressa potatisen i en potatispress. 3. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen, 35–40 minuter. Hacka under tiden mandeln och chokladen grovt. Blanda dem. 4. Ta ut formen och fördela försiktigt mandel- och chokladblandningen över kakan. Grädda ytterligare 8–10 minuter tills mandeln och chokladen fått färg. Passa noga så att de inte bränns. Prova med sticka att den känns torr. I annat fall täck med folie och grädda ytterligare några minuter. Låt svalna. Servera den som den är eller med lättvispad grädde och bär.