Ljuvligt god och saftig kardemummakaka. Foto: Christina UhlinIdag är det riktigt ruskväder med regn här i Stockholm. Jag blir sugen på att bara vara inomhus och baka något gott till kaffet. då kom jag att tänka på den här kakan som jag ofta bakar och bjuder på. Det är en saftig kardemummakaka, som jag själv är väldigt förtjust i. Jag älskar kardemumma. Använd hela kardemummakärnor och stöt dem strax innan du ska baka. Den färdigmalda kardemumman har tappat mycket av aromen, eftersom den är flyktig. Kakan är lika god till en kopp kaffe som till en kopp te eller ett glas mjölk. Den håller sig saftig i många dagar och det går mycket bra att frysa in den.Önskar er alla en trevlig helg![ Kakform från Nordic Ware finns bland annat på Cervera och Bagaren och Kocken, men du kan även baka i 2 mindre formar. Foto: Christina Uhlin Saftig kardemummakakaEn riktigt saftig och god kaka. Om du inte har en så stor form kan du baka i två mindre formar, men tänk på att då blir gräddningstiden kortare.14 stora bitarTid: 20 minuter + ca 1 timme i ugnsmör + ströbröd till formen300 g smör, rumsvarmt4½ dl strösocker, 380 g3 stora ägg6 dl vetemjöl3 tsk bakpulver5 tsk nystötta kardemummakärnor2 dl mjölkGör så här1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en stor kakform, 2,3 liter.2. Vispa smör och socker länge tills det blir riktigt pösigt. Vispa sedan ner äggen ett i taget.3. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner det i smeten.4. Rör sedan ner mjölken. Blanda väl och fördela smeten i formen. Slå formen mot bänken så att smeten rinner ner i alla vinklar.5. Grädda kakan på nedersta falsen ca 1 timme eller ca 40 minuter i mindre formar. Prova med sticka att den är torr. Låt vila en stund i formen och stjälp sedan upp kakan. Njut den till en kopp te eller kaffe. Det går mycket bra att frysa in kakan. Njut kakan till en kopp te eller kaffe, gärna nybakad. Foto: Christina Uhlin