[caption id="attachment_5962" align="alignnone" width="1024"] Saftig fruktkaka hör julen till. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Fruktkaka hör julen till och det är en kaka osm håller sig saftig och god länge. Jag har russin, torkade fikon och aprikoser som jag blötlägger i sprit och så har jag även sötmandel och citrusskal i kakan. Citrusskalen ger en fräsch ton som jag tycker passar så bra ihop med frukten. Viktigt att du låter frukten ligga i minst 10 timmar i spriten så att de hinner suga åt sig spriten. Jag gör den oftast med rom, men cognac eller irländsk whiskey funkar också. Frukt- och mandelkaka med citrus 1 kaka, ca 15 bitar 250 g torkad frukt, t ex 100 g fikon, 100 g aprikoser och 50 g russin 1 dl rom eller cognac 100 g sötmandel smör + kokosflingor, ströbröd eller polenta till formen 150 g smör 2 dl strösocker 4 ägg 4 dl vetemjöl, 240 g 1 tsk bakpulver finrivet skal av 1 apelsin finrivetskal av 1 citron Gör så här 1. Skär bort stjälkfästet från fikonen. Hacka fikon och aprikoser. Blanda fikon, aprikoser, russin och mandel. Häll spriten över och blanda väl. Låt stå minst 10 timmar. Hacka mandeln. 2. Smörj och bröa en 1 1/2 liters form. Sätt ugnen på 175°. 3. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. 4. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda det med frukten, mandeln och det rivna cirusskalet. Rör ner blandningen i äggvispet. 5. Häll smeten i formen. Grädda på netersta falsen ca 1 timme, prova med sticka att den är torr. Stjälp upp kakan och låt svalna under formen.