[caption id="attachment_3174" align="alignnone" width="700"] Juliga saffranspäron. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Vet du inte vad du ska för dessert under juldagarna. Testa mina kryddiga saffranspäron. Saffranspäron med andra juliga kryddor blir en underbar dessert i juletid. Servera med lättvispa grädde eller glass. Desserten är dessutom hållbar om du förvarar i kyl, så du har dessert till många dagar. När päronen är uppätna kan du lägga ner andra frukter i bitar och servera som en fruktsallad. Det blir mycket gott. Detta blir en stor sats men du kan lätt halvera satsen. Saffranspäron En underbar juledessert. 3 kilo päron 1 1/2 liter vatten 3/4 kilo strösocker (8 dl) saften av 1 citron 1 paket saffran (0,5 g) 1 tsk kardemummakärnor 2 kanelstänger 2 bitar torkad ingefära Tillbehör Lättvispad grädde eller vaniljglass Gör så här 1. Koka upp vatten, strösocker, citronsaft, saffran, kardemumma, kanel och ingefära. Låt sjuda 5 minuter. 2. Skala päronen och lägg dem allt eftersom i den varma kryddlagen. 3. Sjud under lock tills päronen är mjuka, 20–30 minuter. Koktiden varierar mycket beroende på päronens storlek och mognad. Lyft upp päronen och lägg dem i en eller flera glasburkar. Sila lagen och häll den över. Lägg även i kanelstänger och ingefära i burkarna. Låt gärna stå några dagar. En burk håller i flera veckor om den förvaras i kylskåp.