[caption id="attachment_6080" align="alignnone" width="1024"] Saftig saffranskaka med äpple och mandelmassa.Foto: Ulrika Pousette[/caption] Det här är en mina favoriter så här års. Jag älskar saffransbröd och jag älskar äppelkakor. Här har jag bakat en saffranskaka med mandelmassa och sötsyrliga goda äpplen. Den blir otroligt saftig och god. Du kan frysa den om det skulle bli något över när du har njutit den nybakad. Ha en bra kväll! Saffranskaka med äpple En underbart god och saftig äppelkaka med saffran och mandelmassa. 1 kaka, 10–12 bitar 1/2 kuvert saffran à 0,5 g (ca 1/2 krm) 1 tsk sprit, t ex vodka, cognac eller rom 75 g smör 2 stora ägg 1 1/2 dl strösocker 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 100 g riven mandelmassa Fyllning 3 äpplen 1/2 dl strösocker 1/2 tsk kanel Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 2. Stöt saffranet och blanda med 1 tsk sprit. 3. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. 4. Blanda mjöl, bakpulver och mandelmassa. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i saffranet med spriten och smöret i smeten. Häll smeten i formen. 5. Skala eventuellt äpplena och klyfta dem tunt. Blanda dem med socker och kanel. 6. Tryck ner äppelklyftorna tätt i smeten. 7. Grädda på nedersta falsen ca 45 minuter. Prova med sticka, känn att stickan är torr. Njut den till en kopp te eller kaffe.