[caption id="attachment_9836" align="alignnone" width="1024"] Saffransglass med kardemumma. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Lättfixad glass utan glassmaskin Saffran och kardemumma är ljuvliga juliga smaker som jag älskar. Här är en glass med just dessa smaker som passar perfekt bland julens desserter, tycker jag. Den här är inspirerad av den indiska glassen kulfi som ursprungligen görs genom att mjölk kokas ihop under mycket lång tid. Men det går lika bra med den söta kondenserade mjölken som kan köpas på burk. Här har jag gjort min egen variant. Du behöver ingen glassmaskin utan det går bra att göra den direkt i formen. Den blir lite mer fluffig om du har glassmaskin. Jag brukar servera den i små glas men det går ju lika bra med portionsformar eller mazarinformar. Variera garneringen Jag har här garnerat med kumquats som jag kokat i en sockerlag med stjärnanis och pistaschnötter. Men det är lika gott att toppa med t ex hallon. Garnera vid serveringen, glassen behöver temperera sig en stund före serveringen. Saffransglass, indisk Kulfi 6–8 små portioner 1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g 2 dl mjölk, 3% 1 krm finstött kardemumma ½ krm finstött saffran, 0,25 g 2 dl vispgrädde Garnering 100 g kumquats 1 dl vatten ½ dl strösocker 1 stjärnanis några pistaschnötter Gör så här 1. Häll båda mjölksorterna i en bunke. Finstöt kardemumma och saffran. Skölj ur morteln med grädden och blanda väl med mjölken. 2. Häll smeten i formar eller glas och ställ in i frysen minst 4 timmar. Om den körs i glassmaskin blir den mer fluffig. 3. Garnering: Skölj och skiva kumquatsen, ta bort eventuella kärnor. Koka upp vatten, socker och stjärn anis. Lägg i fruktskivorna och koka ca 15 minuter tills de mjuknar. Låt svalna. Häll kokande vatten över pistaschnötterna och dra bort det tunna skalet. Garnera kulfin vid serveringen.