[caption id="attachment_5892" align="alignnone" width="1024"] Spröda goda drömmar med smak av saffran. Foto: Ulrika PousetteSpröda drömmar med smak av saffranGillar du drömmar och saffran, då är det här kakan för dig. Spröda fina drömmar med smak av saffran. En lättbakad kaka, det som tar tid är gräddningen. De ska inte få färg utan gräddas i låg temperatur, 125° i konventionell över- och undervärme. Gräddar du i varmluft sänker du till ca 110°. Bli inte förskräckt om det luktar amoniak när du gräddar, det är hjorthornssaltet som utvecklar den lukten vid gräddningen, men det är inget som stannar kvar i kakan om du gräddar den tillräckligt. Vill du inte ha saffranssmak så utesluter du helt enkelt bara saffranet.Kan hjorthornssalt bytas ut mot bakpulver?Hjorthornssalt kan bytas ut mot bakpulver, men resultatet blir inte detsamma. När man gör drömmar är det bästa hjorthornssalt. Jäsmedlet innehåller ammoniumvätekarbonat som gör att det luktar när det frigörs vid gräddningen i ugnen.1/2 tsk hjorthornssalt motsvarar ca 1 tsk bakpulver.SaffransdrömmarSpröda goda drömmar med saffran bakar du enkelt.Cirka 30 drömmar1/2 påse saffran (ca 1/2 krm)1 tsk sprit2 dl strösocker2 dl vetemjöl1 msk vaniljsocker1 tsk hjorthornssalt50 g smör1/2 dl neutral olja t ex rapsoljaGör så här1. Sätt ugnen på 125°.2. Finstöt saffranet med 1 tsk av sockret. Häll på spriten. Låt gärna stå minst 10 minuter.3. I matberedare: Blanda de torra ingredienserna med smöret i bitar och saffran med spriten i matberedare. Kör tills allt är finfördelat Tillsätt oljan och kör snabbt ihop till en smulig deg. För hand: Rör med elvisp smör, olja och socker poröst med saffransspriten. Blanda sedan ner de torra ingredienserna. Forma 30 kulor och lägg dem glest på plåt med bakplåtspapper. Tänk på att de flyter ut under gräddningen.4. Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter. Kakorna ska inte få färg.