[caption id="attachment_10030" align="alignnone" width="700"] Saffransdoftande fisksoppa med aioli. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Fisksoppa bästa vintermatenHär i Stockholm är det snö och några minusgrader. Ser på nyheterna att det är riktigt kallt uppe i norra Sverige. Vad kan passa bättre så här års än en värmande och god fisksoppa. Det är bland det godaste jag vet. Jag lagar ofta den här fisksoppan när jag ska ha gäster. Den brukar alltid bli väldigt uppskattad. Tonen av saffran tillsammans med tomater blir så gott till fisken. Det bästa är att jag kan förbereda, allt kan vara klart fram tills att fisken ska i soppan, men det tar inte många minuter för den att bli kokt. I den här soppan har jag även musslor så det blir extra festligt. Vill du pimpa soppan lite extra kan du toppa med skalade räkor vid serveringen.Egen majonnäs eller köptGodast är att göra en egen majonnäs och smaksätta med vitlök, men om du köper färdig tycker jag att Hellman's är överlägset godast av de köpta sorterna. Du hittar recept på egen majonnäs längst ner i inlägget. Vill du göra aiolin mindre fet kan du blanda hälften majonnäs och hälften turkisk yoghurt.Önskar er alla en trevlig helg!Fisksoppa med doft av saffranVälj gärna fiskar som är lite fasta i köttet och blanda gärna olika sorter. Genom att salta dem i förväg blir de också lite fastare i köttet. Den som vill förenkla kan ta musslor från burka eller frysta i stället för färska.6 portioner1 kg fiskfilé, t ex lax, torsk, sej och rödspätta1 tsk salt1 nät musslor, ca 1 kg2 dl torrt vitt vin1 purjolök1 fänkål3–4 morötter1 vitllöksklyfta2 msk olivolja1 paket saffran, 0,5 g1 tsk chiliflakes1 tsk fänkålsfrön1 burk finkrossade tomater, 400 gca 1 1/2 liter vatten4 fiskbuljongtärningar3 kvistar timjan eller 2 tsk torkad2 kvistar rosmarin eller 1 tsk torkadAioli2–3 dl majonnäs, se recept nedan om du vill göra egen2 pressade vitlöksklyftor1 krm saltGör så här1. Skär bort eventuella ben och skär fisken i bitar. Lägg dem i en skål och salta dem.2. Skölj och skrapa musslorna. Släng öppna musslor som inte sluter sig om du knackar dem i köksbänken eller med knivskaftet.3. Koka upp vinet i en stor gryta. Häll i musslor och koka 3–5 minuter under lock tills de öppnat sig. Skaka grytan några gånger under tiden. Ta upp musslorna och spara vinspadet.4.Ansa och skiva pujolök och fänkål. Skala och tärna morötterna. Fräs alltsammans med pressad vitlöki oljan tills det mjuknar. Häll på vinspadet, saffran, tomater, vatten, buljongtärningar och lägg i kryddorna.5. Koka under lock ca 20 minuter tills allt är mjukt. Plocka under tiden ur de flesta musslorna, men spara några med skal som dekoration.6. Blanda ihop aiolin.7. Lägg i fiskbitarna. Låt de stora bitarna koka någon minut innan du lägger ner de mindre fiskbitarna. Sjud på svag värme endast några minuter. Ta upp kryddkvistarna. Lägg i musslorna och servera med aioli och gott bröd.Hemgjord majonnäsAtt göra egen majonnäs är inte svårt. Bra om alla ingredienser har samma temperatur när du börjar och ha inte för bråttom när du ska mixa i oljan. Ta det försiktigt och tillsätt den droppvis i början och sedan i en fin stråle. Om du inte har mixerstav går det bra med elvisp eller vanilg handvisp.ca 2 1/2 dl majonnäs1 ägg1 tsk dijonsenapca 1 msk pressad citron eller 2 tsk vitvinsvinägerca 2 dl neutral rapsolja eller majsolja2 krm saltGör så härBlanda samman ägg, senap, citronsaft eller vinäger i en hög bunke. Kör med mixerstav. Tillsätt oljan droppvis i början och sedan i en tunn fin stråle. Smaka av med lite salt.