[caption id="attachment_5855" align="alignnone" width="650"] Krämig linssoppa med kokosmjölk och både röda och gröna linser. Foto: Matilda Lindeblad/SVT.[/caption] Linssoppa för köttfri måndag Det är grått och ruggigt idag och då passar det perfekt med linssoppa. Jag gillar verkligen linssoppor av olika slag. Linser är tacksamma att smaksätta på olika vis och de innehåller mycket proteiner, som gör att man håller sig mätt länge. I den här soppan har jag torkade linser, både gröna och röda. Svarta linser använder jag sällan till soppor utan mer som tillbehör eller i sallader. De är också supergoda. Du kan tillreda soppan utan att blötlägga linserna, men skölj dem gärna innan du ska tillaga. Har du tid kan du gärna blötlägga dem, det gör att de kokar snabbare och kokningen blir jämnare. De gröna linserna tar lite längre tid att koka men ger lite mer tugg, de röda linserna kokar lätt sönder men hjälper till att reda soppan på ett fint sätt. Det går förstås att ta färdigkokta linser men då får du ta större mängd linser och minska vattenmängden. Färsk ingefära sätter pricken över i. Det är en perfekt soppa att ta med till lunch nästa dag och du kan även frysa den. Här hittar du receptet på soppan. Garam masala Garam masala är en indisk kryddblandning som du köper färdig. Kryddan passar perfekt till just linser och den milda kokosmjölken. Garam masala innehåller bland annat spiskummin, koriander, ingefära, kardemumma och gurkmeja. Ha en fin fortsättning på måndagen. [caption id="attachment_5858" align="alignnone" width="650"] Gröna, svarta och röda linser.[/caption]