De färska rödbetorna är extra mjälla och goda just nu. Foto: Ulrika PousetteSäsong för rödbetorSå här års kan jag aldrig få nog av färska rödbetor. Jag väntar ännu på att mina egna ska bli klara, men de är i alla fall på gång. Den lite jordiga och söta smaken hos rödbetorna är så god till både getost och fårost, men även parmesan och ädelost tycker jag passar väldigt bra ihop med kokta rödbetor. Så tar du hand om färska rödbetorOm du köper rödbetor med blast och inte ska ta hand om dem med en gång bör du skära bort blasten som i annat fall suger vätska och näring från rödbetorna. Låt rottråden sitta kvar och lämna ett par centimeter av blasten när du kokar, så förlorar de inte så mycket färg. Koktiden varierar beroende på storleken och hur färska rödbetorna är. När du har kokat dem mjuka är det bara att gnida av skalet under rinnande kallt vatten. Koka många betor när du ändå är igång. Härligt att ha på lut i kylen och servera som tillbehör eller blanda i sallader. Visste du att du kan frysa kokta rödbetorBekvämimpa med lättlagad rödbetscarpaccioMed den här förrätten kan du bekvämimpa. Den är lätt att göra men ser elegant ut. Koka rödbetorna dagen före så att de är kalla när du ska skiva dem. Här har jag skivat dem med mandolin. Det går också bra med en vass kniv eller så klyftar du bara rödbetorna. Det är ännu enklare. Rödbetscarpaccio med färsk getost, pinjenötter och ärtskott. Foto: Pepe NilssonRödbetscarpaccio4–6 portioner4–6 rödbetor1 färsk mjuk getost, 150 gVinägrett1 msk äppelcidervinäger3 msk olivolja1 krm saltnymald svartpepparGarneringärtskott eller späda salladsblad25 g rostade pinjenötterGör så här1. Koka betorna med skal tills de är nätt och jämnt mjuka, känn med sticka. Färska rödbetor kokar på ca 25 minuter. Men det beror naturligtvis på storleken också. Spola dem under rinnande kallt vatten och gnid av skalet. Kyl dem.2. Rör getosten mjuk.3. Skiva de kokta betorna mycket tunt, gärna med mandolin, eller klyfta dem. Hit går bra att förbereda.4. Fördela skivorna på tallrikarna. Lägg ärtskott på mitten. Forma ägg av osten med två vattensköljda teskedar och lägg dem på ärtskotten.5. Vinägrett: Vispa samman ingredienserna till vinägretten. Droppa den över rödbetorna och strö över pinjenötterna.