[caption id="attachment_7220" align="alignnone" width="1024"] Rödbetskaka med ostglasyr blir så saftig och god. Foto: Pepe Nilsson[/caption] Nu är både rödbetor och morötter så fina och det är verkligen användbara rotfrukter. Har du provat att baka med dem? Här har jag gjort en läcker kaka, ja det är nästan som en tårta. Inte alls svår att göra men den blir så saftig och god. Baka kaka med rotfrukter Rödbetorna är mjälla och fina och det är jättegott att baka en kaka med dem. Den som vill kan byta ut dem mot morötter och det blir lika gott. Känns kanske lite mer spännande med rödbetor. Kakan går mycket bra att frysa och du kan till och med frysas med glasyren. Chipsen som jag garnerat med bör däremot inte frysas. Rödbetskaka med ostglasyr 1 kaka, ca 15 bitar Botten 4 ägg 3 dl strösocker 4 dl vetemjöl. 2 tsk bakpulver 2 tsk kanel 1 tsk vaniljsocker 1 1/2 dl neutral olja, t ex raps 250 g rödbetor eller morötter Glasyr 25 g rumsvarmt smör 1 1/2 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker 200 g philadelphiaost Rödbets- eller morotschips 2 smö rödbeter eller 1 morot 2 msk florsocker Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. 2. Vispa ägg och socker poröst 3. Blanda mjöl, bakpulver, kanel och vaniljsocker och rör ner det i äggsmeten. 4. Blanda ner oljan. 5. Skala och finrriv rödbetorna eller morötterna. Vänd ner dem i smeten. Häll dem i en långpanna eller form, ca 25x30 cm, klädd med bakplåtspapper. 6. Grädda på andra falsen nerifrån ca 40 minuter. Prova med sticka att den känns torr. Stjälp upp kakan och dra försiktigt bort bakplåtspapperet. Låt kallna. 7. Chips: Sänk temperaturen till 100°, använd gärna varmluft. Skala och skiva rödbetorna eller moroten mycket tunt, gärna med mandolin. Skika 1 msk florsocker på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på skivorna och pudra över resten av florsockret. Låt torka mitt i ugnen 1–2 timmar, eller tills skivorna känns torra och krispiga. 8. Glasyr: Vispa smör , socker roch vaniljsocker poröst. Tillsätt osten och vispa till en fluffig kräm. Bred den över den kalla kakan och stick ner chipsen.