[caption id="attachment_2442" align="alignnone" width="700"] Saftiga saffransbullar fyllda med mandelmassa och kardemumma. Foto: Ulrika Pousette[/caption] På söndag är det första advent och det känns som att den här hösten har gått snabbare än någonsin. Jag har rest otroligt mycket och inte varit i Skåne så många helger, så det kanske är därför det känns som att det har gått så fort. Men nu det ska bli mysigt med advent. Jag är riktigt sugen på att baka och pynta till helgen. Det får bli en liten sats saftiga saffransbullar med en fyllning av mandelmassa och kardemumma, det är så otroligt gott. Lussekatter väntar jag med att baka till Lucia. Om jag hinner kommer jag att baka något med pepparkakskryddor också. Jag älskar när hela huset fylls med juldofter. Saftiga lussebullar med mandelmassefyllning med kardemumma - recept Riktigt saftiga bullar fyllda med mandelmassa, vill du göra lussekatter av degen så blir de också otroligt saftiga och goda. Det blir 16-18 lussekatter av degen. ca 24 bullar 1 kuvert saffran, 0,5 g 1 tsk strösocker 1 tsk sprit, t ex vodka, rom eller cognac 25 g jäst för söta degar 3 dl mjölk 1 dl strösocker 2 krm salt 125 g rumsvarmt smör 9 dl vetemjöl, 540 g Mandelmassefyllning 250 g mandelmassa 75 g smör 2 tsk nystött kardemumma Garnering ägg till pensling mandelspån 1 dl florsocker + lite vatten Gör så här 1. Saffransdeg: Finstöt saffranet med 1 tsk socker och häll på spriten. Låt gärna stå över natten. 2. Finfördela jästen i en bunke. Häll på lite kall mjölk och rör tills jästen löser sig. Ljumma resten av mjölken till 37°. Häll den över jästen. 3. Tillsätt socker, salt, rumsvarmt smör i bitar och saffransblandningen. Tillsätt mjölet och arbeta väl till en smidig deg som fortfarande ska vara lite kladdig. Låt jäsa 1–2 timmar. Gör under tiden fyllningen. 4. Mandelmassefyllning: Riv mandelmassan grovt och blanda med rumsvarmt smör och nystött kardemumma. 5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut till rektanglara och bred på mandelmassefyllningen på den utkavlade degen och gör antingen snurror eller knutbullar. 6. Låt bullarna jäsa ca 30 minuter och sätt under tiden ugnen på 225°. Pensla de färdigjästa bullarna med ägg och strö på mandelspån. 7. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter tills bullarna fått fin färg. Blanda några droppar vatten i florsockret till en lagom tjock glasyr och ringla över bullarna.