[caption id="attachment_1724" align="alignnone" width="700"] Recept: Maud Onnemark Foto: Ulrika Pousette[/caption] En favortikaka lika god till kaffe som till te. Den blir så saftig och god tack vare nötterna och morötterna trots att den inte innehåller tillsatt fett och den är också helt mjölkfri om du smörjer formen med olja och använder ströbröd utan mjölk. Du måste prova den om du gillar och tål hasselnötter. Den är supergod blir så saftig. Saftig morotskaka med hasselnötter 1 kaka, ca 12 bitar Tid: ca 20 minuter + 45 minuter i ugn olja eller smör och ströbröd ut till formen 150 g hasselnötter 2 dl strösocker 3 ägg 150 g morötter, finrivna rivet skal av 1 apelsin 1 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver Apelsingarnering 1 apelsin 3 msk strösocker Apelsinglasyr 2½ dl florsocker ca 1 ½ msk pressad apelsinsaft Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en 1½-liters kakform. 2. Rosta hasselnötterna i en torr medelvarm stekpanna tills skalet börjar lossna. Häll dem i en handduk och gnid av skalet. Finhacka dem tillsammans med 1 dl av sockret i matberedare eller mal dem i mandelkvarn. 3. Vispa ägg och resten av sockret tills det är ljust och pösigt. 4. Blanda ner hasselnötterna, morötterna och apelsinskalet och till sist vetemjöl blandat med bakpulver. 5. Häll smeten i formen och grädda längst ner på ugnsgallret 40–45 minuter. 6. Apelsingarnering: Gör fina strimlor av apelsinskalet med zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla sedan med vass kniv. Pressa apelsinen och koka upp 3 msk saft och strösocker med skalstrimlorna. Koka 5–10 minuter och ta sedan upp skalstrimlorna. 7. Apelsinglasyr: Blanda florsocker och pressad apelsin till en glasyr. Tillsätt mer florsocker eller pressad apelsin för att få lagom konsistens. 8. Garnera den avsvalnade kakan med glasyren och apelsinskalsstrimlorna.